duminică, 1 august 2010

Vamesii fac planul si la vreme de criza

* Vama Bacau este prima la incasari in Regionala Iasi si a cincea in tara

Cu o schema de personal redusa, apreciata de directorul executiv Valentin Grosu (foto) ca fiind "de avarie" si nu "de plutire", Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Bacau a depasit, totusi, in primul semestru al anului, de peste trei ori incasarile din accize fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 27,7% pe cele din operatiuni vamale. "Am aplicat un amplu complex de masuri in vederea combaterii fenomenelor de evaziune fiscala si in special a contrabandei cu tigari - ne-a declarat Valentin Grosu. De altfel, contrabanda cu tigari, alaturi de evaziunea fiscala, reprezinta un fenomen de siguranta nationala, motiv pentru care el a si fost pus in dezbaterea Consiliului Suprem de Aparare a tarii si s-au adoptat masuri care confera un grad mai larg de actiune si de aplicare de sanctiuni mult mai severe."


Inspectorii vamali bacauani au actionat, insa, si in zona de frontiera a Romaniei, pentru combaterea contrabandei cu tigari si in orasele limitrofe punctelor de frontiera, dar si in localitati invecinate Bacaului (Piatra Neamt, Roman, Birlad si Vaslui). De cele mai multe ori, cu rezultate semnificative. DJAOV Bacau este implicata in actiuni pentru combaterea fenomenelor si se afla pe primul loc la nivelul Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale Iasi, din care face parte, dupa activitate, gradul de incasare la bugetul de stat si rezultatele operationale (confiscari si implicari in activitati complexe). La nivel national, institutia bacauana se afla pe locul al cincilea, la activitatea fiscala si vamala. "Intreaga economie a Romaniei sufera, in acest moment, datorita crizei economice - a precizat Valentin Grosu. Operatiunile vamale nu mai merg fata de perioada anterioara. Cu toate acestea, am reusit. Am incercat sa aducem in sfera noastra agenti economici importanti, care in anumite perioade si-au derulat operatiunile de vamuire in alte directii judetene". Astfel, la exporturi Vama Bacau are o crestere de 144,3%, la importuri de 121,9%, tranzitele vamale sint de 119,13%, mijloace de transport auto vamuite 110,1%, iar activitatea de coletarie postala de 139,5%. La chitante emise (documente vamale emise atunci cind se face un import de produse extracomunitar) realizarea este de 116,6%, iar sumele incaste sint mai mari cu 107,9%.

1.500 declaratii vamale verificate

Tot in zona de activitate vamala este si controlul ulterior vamal, in care se intocmeste documentatia privind importul sau exportul. De regula, controlul interior se face, prioritar, pe zona de import. Acolo sint taxele vamale, care pot fi interpretate, eronat, subdimensionat. Taxa vamala se achita in vama. Daca o astfel de declaratie vamala se greseste, la cite cad in sarcina unui singur lucrator vamal (si cite 14 - 15 pe zi), ea va fi depistata la controlul ulterior. Numai in primul semestru, au fost verificate 1.500 de declaratii vamale, in special pentru operatiunile de punere in libera circulatie (operatiuni de import) si s-au emis 24 de procese verbale de control cu 91 de decizii de regularizare, cu sume atrase la bugetul de stat si la bugetul Uniunii Europene (UE), de 301.308 lei (taxe vamale, accize, TVA, penalitati, dobinzi de intirziere si dobinzi compensatorii). Controlul interior este o activitate complexa, groaie, pentru ca se iau la mina fiecare hirtie si fiecare reper vamuit.

Zona energetica este in crestere

Si la incasarea accizelor, cu o singura exceptie, fara a lua in considerare leasing-urile la autoturismele achizitionate anterior intrarii in UE, Vama Bacau este pe plus. Exceptia se afla in categoria produselor energetice, unde dinamica incasarilor este foarte slaba, doar 18,33%, pentru ca societatile Rafo Onesti si Rafinaria Darmanesti au avut in stoc produse specifice, dar le-au epuizat anul trecut. Insa, la accizele pe zona energetica, in 2010 Vama este in crestere, chiar daca cele doua mari antrepozite fiscale deja mentionate nu mai functioneaza. Cresterile sint la celelalte trei antrepozite din judet, Quartek, Interfor si Tiseco, care prelucreaza reziduuri petroliere. La alcool si bauturi intermediare, insa, cresterea este de 164% in primul semestru, iar pentru luna iulie cresterea este mult mai mare, de la 147.000 la 382.800 de lei. "Avem un antrepozit fiscal de produse intermediare, Casa de Vinuri Dealu Morii - spune directorul executiv al Vamii -, care achizitioneaza alcool, pe care il amesteca cu bautura fermentata linistit si rezulta un produs accizabil, supus marcarii (produs intermediar). Cresterea incasarilor este atit de mare si pentru ca de la 1 iulie valoarea accizelor a crescut la produsele intermediare."
Asupra celorlalte rezultate ale Vamii Bacau, dupa primul semestru, vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu