duminică, 17 iunie 2012

Se pregăteşte reconversia pomiculturii româneşti


  • un program european va fi aplicat în acest domeniu începând cu anul 2014
  • vestea a fost adusă la o importantă reuniune a pomicultorilor, organizată la SCDP Iaşi
Noutăţile din pomicultură au fost prezentate
de Gelu Corneanu (centru) în pepiniera de la Sârca
Din anul 2014, România va beneficia de un program european de reconversie în pomicultură. "Circa un milion de euro va fi alocat pe timp de şapte ani pentru aceasta" - a anunţat, vineri, la Iaşi, preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, Adrian Rădulescu. Declaraţia a fost făcută în cadrul workshop-ului "Cireşul, vişinul şi nucul - şanse certe pentru viitor", organizat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP), din Iaşi.

La acest eveniment au venit cei mai importanţi pomicultori din România, dar şi reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, ai unor institute şi staţiuni de cercetare în domeniul horticulturii din România şi din Republica Moldova, ai Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din România, ai unor instituţii agricole şi societăţi comerciale cu profil pomicol, între care şi Ceris Bac, Fructex şi Pomaltoi, din Bacău.
Participanţii s-au întâlnit, astfel, şi cu academicianul Valeriu Cotea, cu prof. dr. Nicolae Ştefan, preşedintele Secţiei de Horticultură a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), cu prof. Mihai Nicolescu, vicepreşedintele ASAS, şi cu prof. univ. dr. Gheorghe Glăman, vicepreşedintele Secţiei de Horticultură a ASAS şi preşedintele Societăţii Române a Horticultorilor. "Ne-am propus - a spus directorul SCDP Iaşi, dr. ing. Gelu Corneanu - să ne întâlnim cu cei care fac cu adevărat pomicultură în România, pentru că staţiunea noastră lucrează pentru aceşti oameni, pentru societăţile şi instituţiile pe care le reprezintă, pentru care încercăm să aducem noi soiuri şi alte noutăţi în domeniul pomiculturii. Avem peste 30 de firme private partenere, care au în administrare suprafeţe de livezi între zece şi 600 de hectare."
În workshop au fost prezentate parteneriatul ştiinţific şi tehnologic de stimulare integrată a dezvoltării culturii cireşului şi vişinului la nivel european (dr. ing. Sergiu Budar, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti) şi soiurile noi de cireş create la SCDP Iaşi (drd. ing. Elena Iurea) şi s-au făcut câteva consideraţii asupra producţiei integrate a producţiei pomicole (Florin Lazăr, director de vânzări al companiei Naturevo). De asemenea, s-a vorbit despre tehnologiile ecologice de exploatare a parterului înierbat din plantaţiile de nuc pentru creşterea în stabulaţie liberă a ovinelor pentru carne, în baza unui proiect aplicat la SCDP Iaşi şi prezentat de Gelul Corneanu şi dr. ing. Sorina Sârbu. La fel, au fost prezentate posibilităţile de valorificare a fructelor sub formă de sucuri naturale şi oţet (ing. Laurenţiu Mănoiu, Interplast Bucureşti) şi echipamente aflate în slujba noilor tehnologii pomicole (ing. Valentin Bordeianu, de la compania lantec Industries). Participanţii au făcut şi o vizită în pepiniera Sârca a staţiunii de cercetări din Iaşi şi au asistat la demonstraţii în câmpurile experimentale ale acesteia.
Cu acest prilej, profesorul Mihai Nicolescu a opinat că ceea ce este foarte important acum este valorificarea speciilor de pomi pentru care avem condiţii favorabile în România. Unele dintre acestea pot fi considerate chiar branduri. "După 1990 - a precizat vicepreşedintele ASAS - nici noi, specialiştii, nu cred că am reuşit să formăm o echipă închegată pentru a menţine domeniul. Trebuie să recunoaştem că din plantaţiile pe care le aveam au rămas foarte puţine, din peste 200.000 de hectare. În programul pe care îl avem negociat cu comunitatea europeană pentru dezvoltarea agriculturii româneşti avem, însă, prinse circa 185.000 de hectare pentru pomicultură. Şi cred că a venit momentul de a controla mai bine pomicultura noastră."
Asupra opiniilor participanţilor şi a proiectelor prezentate vom reveni cu amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu