sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Colecționarul băcăuan Vilică Munteanu expune heraldică la Iași



Muzeul memorial Mihail Kogălniceanu, instituție de cultură din Complexul Muzeal Moldova, Iași, va găzdui, cu începere din 12 noiembrie, expoziția de medalii cu titlul „Heraldică în medalistică”, a colecționarului Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacău. O paletă atât de largă de asemenea simboluri în Moldova nu au mai fost adunate într-o astfel de expoziție, cu o astfel de tematică.

Expoziția, organizată în  nume personal, va cuprinde peste 300 de piese pe care pot fi văzute simboluri heraldice statale plecând de la simbolul dacilor, ale Principatelor Române, steme (stema Principatelor Unite, din timpul domnitoului Cuza, stema Regatului României, dar și stemele Republicii Populare Române și României socialiste și actuala stemă a României), în diverse variante, ediții și forme. Vor fi, de asemenea, prezentate steme ale unor județe, localități, municipii, orașe, commune și steme ale unor instituții de învățământ, de cultură, ale unor universități, case memoriale și instituții din Ministerul Apărării Naționale, simboluri heraldice ale unor arme, unități militare, subunități și comandamente sau centre de perfecționare ori instituții de învățământ militar și instituții ale Ministerului de Interne. De asemenea, vor fi expuse și simboluri heraldice ale instituțiilor religioase - Patriarhia, episcopii, mitropolii și steme ale unor personalități fie laice, fie bisericești.
Vilică Munteanu

„Voi prezenta piese de la începutul secolului al XIX-lea, cele mai vechi, din secolul al XX-lea (majoritatea) și piese mai noi, contemporane, chiar din România post-decembristă - actuala stemă a republicii, steme de județe și de localități, atribuite în ultimii 25 de ani, bătute într-un tiraj foarte mic, chiar unicate, pentru că au fost personalizate.”
Vilică Munteanu

Expoziția va fi deschisă până spre sfârșitul anului. La vernisaj vor participa colecționari, universitari cu preocupări în acest domeniu, muzeografi și cercetători de la Institutul Al. D. Xenopol.
Vilică Munteanu a mai avut expoziții personale – anul acesta la Onești (Eminescu și personalități ale culturii românești) și la Arad (simboluri de stat și unități administrative teritoriale). În ultimii ani a participat la expoziții colective, dar a avut o personală și la Cercul Militar Național – pe tema „Conducători ai neamului românesc (conducători de stat și spirituali)”. Iar acum doi ani a avut, la Arhivele Naționale Bacău, o expoziție pe teme religioase (Construcții bisericești și personalități creștine din România).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu