joi, 6 noiembrie 2014

Manifestări de Ziua Internaţională a Zonelor Urbane



Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău organizează, până pe 11 noiembrie, inclusiv, un ciclu de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Zonelor Umede, celebrată în fiecare an pe 8 noiembrie. Este vorba de o serie de seminarii educative în unităţi şcolare din municipiul Bacău ({coala Spiru Haret, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic Dumitru Mangeron, {coala nr. 10). Au fost şi vor continua a fi prezentate informaţii despre evoluţia în timp a urbanizării, impactul aglomerărilor umane asupra mediului şi va fi organizat un concurs interactiv despre planificarea şi proiectarea unui oraş „ECO”.
Bacău, alternanţa între zonele verzi şi zonele construite
Evenimentul este cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor şi se desfăşoară, începând cu anul 1949, în 30 ţări de pe patru continente. Iniţiatorul a fost profesorul Universităţii din Buenos Aires, Carlos Maria della Paolera, care a urmărit scopul de a informa persoanele intersate şi publicul larg despre planificarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător.
Urbanizarea nu este un fenomen nou şi nici un produs al perioadei recente, ea a schimbat faţa lumii şi a adus modificări în viaţa şi mentalitatea oamenilor. Creşterea populaţiei globale duce la provocări colosale, precum lipsa locuinţelor, infrastructura inadecvată, congestie şi o calitate scăzută a vieţii în mediul urban.

„În această zi, cetăţenii, inclusiv autorităţile, trebuie să conştientizeze impactul pozitiv al planificării urbane în contextul dezvoltării durabile. Trebuie, de asemenea, evidenţiate persoanele care s-au implicat în planificarea urbană dar şi proiectele şi planurile care au dat un sens comunităţii şi care ne fac mândri că aparţinem oraşului în care trăim. Pentru a evita ca omenirea să intre într-o fază de declin, oamenii secolului XXI trebuie să facă din dezvoltarea durabilă o obligaţie esenţială a fiecăruia. Dar să fim optimişti şi să sperăm că omul va găsi cheia pentru reconcilierea cu mediul, începând printr-o urbanizare făcută mai precaut, pe temeiuri mai apropiate tărâmului protecţiei mediului”.

Corina Neli Pricope, directorul executiv al APM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu