miercuri, 12 noiembrie 2014

Teste medicale gratuite cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului


(FotoȘ Lions Clubs Romania)

Zeci de b\c\uani au r\spuns, ieri, 12 noiembrie, chiar de la prima or\ invita]iei Lions Club Moldova Direc]iei pentru S\n\tate Public\ a Jude]ului (DSPJ) Bac\u de a face, gratuit, un set de analize pentru depistarea riscului de diabet. Ac]iunea a avut loc `ntr-un spa]iu adecvat pus la dispozi]ie de Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” [i a deschis seria de manifest\ri dedicate Zilei Mondiale de Lupt\ ~mpotriva Diabetului, marcat\ `n fiecare an pe 14 noiembrie.
Medicii speciali[ti au stat de vorb\ cu to]i cei veni]i la consulta]ii, le-au explicat scopul ac]iunii [i importan]a marc\rii Zilei Mondiale de Lupt\ ~mpotriva Diabetului, le-au oferit sfaturi despre modul de alimenta]ie [i i-au ascultat privitor la problemele fiec\ruia.

„Aceast\ ac]iune se `nscrie pe linia tradi]iei activit\]ilor noastre [i a preocup\rilor privind prevenirea [i tratarea diabetului. Am `nceput, astfel, manifest\rile pentru marcarea Zilei Mondiale de Lupt\ ~mpotriva Diabetului. Am invitat persoanele vârstnice, mai `ntâi, la analize medicale specifice, iar vineri, pe 14 noiembrie, `n Pia]a Tricolorului, `n fa]a Casei de Cultur\ din Bac\u, clubul nostru va lansa baloane colorate `n albastru, culoare simbol a Zilei Mondiale a Diabetului, `n prezen]a copiilor, a elevilor [i a oric\rui b\c\uan care va fi prezent la manifestare. Tot noi organiz\m, annual, [i Tab\ra de copii cu diabet.”
George Br\escu, pre[edintele Lion Club Moldova

„Este o ini]iativ\ foarte bun\, mai ales pentru noi care trebuie s\ facem asemenea teste chiar [i acas\, dar care sunt foarte scumpe [i nu oricine `[i poate permite a[a ceva. Mul]i nu fac asemenea analize, mai ales oamenii de la ]ar\. Ei nu [tiu astfel c\ au diabet [i duc boala, cum se spune, pe picioare. Eu suf\r de diabet de [apte-opt ani, dar `l ]in sub control.”
Constantin Breahn\, pensionar

„Am organizat un screening de depistare a diabetului. Avem, `n acest sens, un parteneriat cu Lions Club Moldova, [i facem analize gratuite pentru colesterol, triglicemie [i glicemie, pentru c\ diabetul zahar [i dislipedimiile sunt factorii principali ai bolilor cardiovasculare, factori de risc. Campania din acest an se axeaz\ pe alimenta]ia s\n\toas\ [i prevenirea diabetului, iar penru diabetic o alimenta]ie s\n\toas\ `nseamn\ stabilizarea nivelului glicemiei, al\turi de tratamentul medicamentos, acolo unde est necesar.”
Cristina Matanie, coordonator al Compartimentului de evaluare [i promovare a s\n\t\]ii al DSPJ Bac\u

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu