miercuri, 3 decembrie 2014

Cavalerii Vinului au descins în Bacău




  • vinul bun a stat la masă cu mâncărurile fine 

După a doua ediţie a „Bursei Vinului”, organizată recent, Bacăul a fost gazda unei inedite reuniuni în care invitaţii de onoare au fost un grup de membri ai Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV). Cavalerii şi prietenii lor băcăuani au poposit pentru o seară la Restaurantul Cribs, unde gazda, somelierul Cristian Bunea, proprietarul elegantului local, el însuşi membru al Ordinului Cavalerului Vinului şi singurul somelier angajat al unui restaurant băcăuan, a organizat, evident, o degustare de vinuri după toate regulile artei: cu vinuri bune, de origine cunoscută, din zone şi crame renumite, şi bucate pe măsură, preparate chiar de chef  Cristina Bunea. A fost  prima reuniune de acest fel, la care au venit membri ai OECV din Iaşi, Suceava, Târgu Neamţ şi Bacău.

„Am propus invitaţilor mei, în calitate de cavaler al vinului, un periplu prin trei crame din România, Cotnari, Dealu Mare şi Budureasca, dar şi de la  Oprişor, Mehedinţi. Debutul s-a făcut, însă, cu «prinţesa» primei seri de la recenta Bursă a Vinului, de la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, o Fetească albă de la Domeniul Burcilor, comuna Traian. Atunci când un turist vine într-o zonă, frumos este să guste din vinurile cramelor locului. Ne-am bucurat şi pentru că am asociat mâncăruri alese cu vinul bun. Intenţia noastră este de a promova cât mai mult această minunată asociere a vinului cu mâncarea, de a degusta vinul şi de a mânca în restaurant liniştit şi aşezat şi nu pe stradă, pe fugă. Important este să ne bucurăm atât gusturile cât şi inima la astfel de evenimente.”

Cristian Bunea, somelier şi cavaler al vinului, proprietarul restaurnatului Cribs

Domeniile Burcilor dispun de 25 de hectare de vie din arealul Dealurile Moldovei – Dealurile Tutovei. Feteasca albă, un vin alb 2013, este un demisec, cu aproape şase grame de zahăr rezidual la litru şi 10,5 la sută alcool în volum. Acest soi de vin a fost urmat de o divină Tămâioasă românească marca „La Cetate”, din Crama Oprişor, alb, demisec, galben auriu, cu buchet tipic de tămâie, de salcâm, miere şi coajă de lămâie. Un vin suplu, cu aciditate vioaie, complex şi prietenos. Acestea au fost asortate cu un Scofe de măr cu creveţi şi orez sălbatic. Au venit, la rând, o Grasă de Cotnari, de la Casa de Vinuri Cotnari, alături de un Granfusilli cu sos alb şi nuci, şi un Caloian roze 2013, dar şi o Busuioacă de Bohotin, asortate de Somon glazurat cu carrots pure în stil asiatic, apoi au năvălit un Pinot noir, de La Cetate, şi un Shiraz sec 2013, de Budureasca, lângă un Medalion de viţel cu sos de hribi, gălbiori sote şi banane prăjite în bărcuţe de ceapă caramelizate. Degustarea şi festinul s-au încheiat cu o Fetească neagră, lângă o cremă de îngheţată cu trandafiri.
OECV, instituţie de drept privat, înfiinţată în anul 1273, în Austria, are un Consulat, Legate şi Scaune în mai multe oraşe ale României. Un nou membru al ordinului trebuie să fie, întâi, hostes (invitat la masa cavalerească), consiliarius de vino (consilier de vin). Cavaler devii numai recunoscut la sediul central din Austria, la Eisenstadt. Primirea de noi membri se face pentru minim zece candidaţi, care pot fi din diferite zone ale regiunii. Ei vor “creiona” viitoarele Scaune din localităţile lor. Ordinul European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae) îşi are rădăcinile în tradiţiile ordinelor cavalereşti ale Evului Mediu, în special în cea a Ordinului Sf. Gheorghe, de unde a izvorât şi recunoaşterea istorică, socială şi culturală a acestei asociaţii. Conceptul de bază al Ordinului este „Abia după ce învingi invidia şi te implici pentru alţii vei fi un adevărat prieten cavaler”. Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor. Acum Ordinul este prezent în 27 de ţări, cu peste 5.000 de cavaleri, iar Consulatul României a fost înfiinţat în anul 2011. Legatul Iasi a apărut pe 30 aprilie  2011 şi are Scaune Cavalereşti în Bârlad, Târgu Neamţ şi Suceava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu