joi, 22 ianuarie 2015

Copii cu abilități reduse, campioni la baschet



  Școala Gimnazială Specială „Maria Montessori”, din Bacău, a fost joi, 22 ianuarie, gazda unui cumul de activități cuprinse în Proiectul „Activitățile Fizice Adaptate ca instrument de incluziune socială”, aplicat la nivel național de fundațiile Special Olympics din România și Elveția și de Universitatea Națională pentru Educație Fizică și Sport, din București, și Universitatea din Lausanne. Astfel, au fost organizate un concurs sportiv cu trei probe de baschet-abilități individuale și un simpozion în care s-a analizat cum sunt văzute dizabilitatea și aspectele legate de aceasta. La acțiuni au participat peste 50 de copii de la școala specială și de la școlile incluzive din Bacău, și profesori și studenți ai Facultății de sport și kinetoterapie din Bacău. Toți copiii participanți au primit medalii și tricouri de la organizatori.

Viorel Mocanu
„Am organizat, pentru acești copii, trei probe individuale, cu un anumit punctaj. Pentru noi, importante sunt nu performanța, ci avem trei puncte esențiale în derularea activităților: plăcerea, participarea și progresul. Este important ca ei să simtă plăcerea jocului, să participe, să se implice și să se marcheze un progres, indiferent care este nivelul la care practică mișcarea. Este importantă acțiunea nu ca sport de performanță, ci mai degrabă ca mișcare pentru menținerea și ameliorarea stării de sănătate. Acesta este obiectivul nostru, dicolo de integrarea socială, care este și ea o șansă și care arată studenților o față mai plăcută și mai legată de sport a acestor copii cu dizabilități.”
Viorel Mocanu, director sportiv al Fundației Special Olympics România.

În proiect au fost implicate, inițial, cinci universități de sport din România, dar administratorii lui intenționează să îl extindă la mai multe universități de sport. Proiectul își propune să transfere în România metodele în care se învață în universități și cum se practică activitățile fizice adaptate pentru persoanele cu dizabilități în Elveția. În acest proiect sunt cuprinse zece acțiuni sportive, care au avut loc în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Reșița, iar acum în Bacău și Pitești. La acțiuni participă peste 500 de sportivi și peste 300 de studenți și profesori kinetoterapeuți care lucrează în școli speciale sau în centre de plasament în care se prezintă viziunea și modul în care lucrează specialiștii elețieni și Special Olympics Elveția. Specialiștii din proiect susțin că la un copil între 2 și 7 ani care nu face mișcare, sport, într-o formă sau alta, fie că are o dizabilitate sau nu, nivelul de abilități maxime la care va putea ajunge în viață este diminuat mai sever decât ar face-o dizabilitatea prin efectele ei. „Noi încercăm să coborâm limita și să arătăm că indiferent de nivelul de abilități copilul trebuie să facă sport.” – a precizat Viorel Mocanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu