marți, 27 ianuarie 2015

Practicienii în insolvență: „Legea falimentului personal e necesară”



Practicienii în insolvență băcăuani cred că o lege a falimentului personal ar fi necesară, în contextul în care și persoanele fizice sunt supuse deseori situațiilor în care nu mai pot returna credite ori nu mai pot face față altor obligații de plată. O astfel de situație este creată, acum, de creșterea cursului valutar al francului elvețian.
„Legea încă nu a fost dată și nu vrem să facem, de la nivelul nostru, prea multe comentarii asupra ei - spune președintele filialei Bacău a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), Florin Dragomir -, dar putem opina că este absolut necesară și în folosul celor care se află în situația de a nu mai putea returna un credit sau de a nu-și onora o obligație financiară. Sunt patru proicte de lege în discuție, acum, și sperăm că va fi aleasă varianta ce amai bună”.
Adoptarea unei astfel de legi are și destule opoziții, mai ales din partea băncilor comerciale, dar și a instituțiilor financiare internaționale. Cu toate acestea, președintele UNPIR, Arin Stănescu, amintea, recent, că în Uniunea Europeană 26 dintre cele 28 de state au o asemenea lege.
„Noul act normativ – spunea președintele UNPIR - nu va aduce salvarea situației de criză provocată de cursul valutar al francului elvețian. Legea este necesară, dar nu va salva pe toată lumea. Vor merge către insolvență toți cei care nu își pot plăti obligațiile. {i este vorba despre orice fel de obligații financiare. Dar, intrarea în insolvență se va face pe criterii obiective și nu sunt numai avantaje, sunt și dezavantaje.”
Între avantaje ar fi suspendarea executărilor silite începute, odata cu declansarea procedurii de insolvență, stoparea acumulării de dobânzi și penalități pentru întârzierea la plată, protejarea persoanele fizice debitori de bună credință, toate creanțele devin lichide și exigibile, toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte și se asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, și cele ale creditorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu