duminică, 4 ianuarie 2015

Schiorii stau la coadă pentru un tur pe pârtia din Slănic Moldova



Primul sezon de func]ionare a Pârtiei de schi Nemira, din Sl\nic Moldova, a atras un num\r considerabil de turi[ti `n prioada S\rb\torilor de iarn\ prelungite. Prima ninsoare abundent\ a c\zut chiar `n prag de An Nou, iar Sl\nicul – apecia primarul localit\]ii, Adrian {erban  - a mai avut atâ]ia vizitatori doar `nainte de 1990.

Pârtia Nemira este a doua ca lungime `ntre pârtiile inaugurate anul trecut `n România, cu cei peste 1,4 kilometri ai ei. La por]ile de intrare [i mai ales la casieria pârtiei s-au format permanent cozi consistente. Unii dintre schiori au g\sit [i motive de sup\rare cu privire la organizarea func]ionali\]ii obiectivului, dar , vorba primarului {erban, la numai câteva zile de func]ionare, ca la orice `nceput, au mai ap\rut [i unelle probleme. R\mâne interesul dovedit pentru acest obiectiv turistic [i perspectiva care se anun]\ foarte bun\ pentru `ntreaga sta]iune chiar din acest sezon de schi.

„M\ simt r\zbunat. M-a ajutat Dumnezeu `mpotriva tuturor cârcota[ilor, a tuturor celor care s-au opus proiectului pârtiei de schi. Acum Dumnezeu le-a dat o palm\, pentru c\ Sl\nicul nu a mai fost a[a de plin decât numai `nainte de 1990. Eu acum discut cu toat\ echipa din prim\rie toate aspectele care trebuie rezolvate `n leg\tur\ cu func]ionalitatea pârtiei, referitor la locurile de parcare, la organizarea `ntregii zone de acolo, la echipamentele din dotarea ei. Important este c\ am f\cut aceast\ pârtie, c\ to]i cei care au venit acolo au spus c\ Pârtia Nemira este net superioar\ celei de la Piatra Neam]. Eu nu sunt schior, deci nu pot vorbi din propria mea experien]\, astfel c\ ascult p\rerile celor care schiaz\ acolo. Suntem chiar la `nceput, recunoa[tem c\ mai sunt unele deficien]e de organizare, accentuate poate [i de num\rul extrem de mare de turi[ti, la care chiar nu se a[tepta nimeni. Aceasta confirm\ ceea ce spuneam cu ani `n urm\, c\ `n momentul `n care vom realiza pârtia, Sl\nicul [i to]i cei din jur vor avea de câ[tigat.”
Adrian {erban, primarul ora[ului Sl\nic Moldova

La Sl\nic au venit foarte mul]i schiori din Bac\u [i din jude]ele `nvecinate, dar [i de mai departe. Pe un site al prim\riei din Sl\nit, o g\l\]eanc\ remarca, acum, cât de aproape de Gala]iul de Sl\nic: numai la trei ore distan]\. B\c\uanii – crede primarul Sl\nicului - sunt primii `ncânta]i de aceast\ pârtie. Mul]i l-au rugat s\-i ajute la cazare `n Sl\nic `n aceast\ perioad\, pentru c\ acolo totul a fost ocupat. Vine mult\ lume, dar nu-i mai pu]in importrant c\ astfel se creaz\ noi locuri de munc\ [i c\ toate unit\]ile de cazare vor avea clien]i. Un schior din Bra[ov, Mircea Gabriel Mihalciuc,  a formulat [i primele aprecieri: „Personalul este foarte amabil, instala]ia de transport pe cablu deosebit\, nu se st\ la coad\, tarifele sunt atractive cu adev\rat, pârtia larg\, nu cred c\ se poate aglomera ]inând cont c\ e destul de lung\, gradul de dificultate u[or spre foarte u[or”
Consiliul Local din sta]iunea b\c\uan\ lucreaz\, deja, la celelate proiecte de dezvoltare, pentru construirea unui aqua-land, a amfiteatrului [i a patinoarului.


Unii cam strâmbă din nas

Câ]iva dintre schiorii care au descoperit Pârtia Nemira, s-au declarat, `n comentarii pe internet, nemul]umi]i fie de cum este administrat\ pârtia, fie de serviciile oferite acolo.
Mircea Gabriel Mihalciuc: „Parcarea e mult prea ne`nc\p\toare, exist\ acolo ni[te sc\ri de beton groaznic de urcat `n cl\pari (care nu au cum s\ scape nezgâria]i pe talp\) [i am v\zut lume alunecând. Din pac\te, azi (30 decembrie) zapada a fost insuficient\. La ora de revizie a instala]iei (ora 13.00), pietrele `[i f\cuser\ apari]ia pe pârtie [i «lucraser\» pe talpa schiurilor mele (nu am `n]eles de ce nu foloseau tunurile de z\pad\, erau minus 12 grade). Iubitorii de adrenalin\ vor fi dezam\gi]i, aceast\ pârtie nu li se adreseaz\ lor.”
„Ho]ie, prostie, incompeten]\ [i indolen]\” – scrie [i R\zvan Mazilu, care acuz\ lipsa locurilor de parcare, timpul pierdut la casierie, programul de func]ionare prea scurt (doar pân\ la ora 18.00), dar [i lipsa z\pezii [i chiar dâmburile uitate de constructori pe pârtie.
Un afacerist care sus]ine c\ „recondi]ioneaz\ jante” (dup\ cum semneaz\ comentariul) a observat grupurile de „pilo[i” care intrau la rând prin fa]\. {i Bogdan Radu s-a confruntat  cu statul la coad\ la intrarea pe pârtie, dar a observat [i lipsa toaletelor `n zona de plecare a schiorilor pe pârtie, cu toate consecin]ele de rigoare. „Cel mai grav – scrie Bogdan - a fost când am coborât. Nu exist\ zon\ `ngr\dit\ de preacces la por]i, a[a c\ to]i cei care coborau se `nghesuiau la o singur\ poart\ [i am a[teptat o or\ pentru a doua urcare.” Bogdan nu a `n]eles nici de ce la orele prânzului se face pauz\ pe pârtie, m\sur\ care nu se ia `n nicio alt\ sta]iune.
Pietre [i buc\]i de lemn a v\zut, pe pârtie, [i Victor Ro[u, dar sunt [i comentatori care cred c\ investi]ii de genul celei `n Pârtia Nemira ar putea, pân\ la urm\, s\ readuc\ sta]iunea Sl\nic Moldova la standardele pe care le merit\.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu