joi, 26 martie 2015

„Vrem să implicăm mai mult mișcarea Lions Clubs în viața societății”



  • ne-a declarat Marius Popa, guvernatorul Lions Clubs România – Districtul 124
Marius Popa
Guvernatorul Districtului 124 al Lions Clubs Internațional, Marius Popa, a fost, zilele trecute, oaspetele Bacăului, la o reuniune a reprezentanților cluburilor Lions din regiunea Moldova. Marius Popa este de profesie inginer mecanic și asociat într-o firmă de consultanță, pe domeniul menagement, din Timișoara, dar și consulul onorific al Olandei la Timișoara, un oraș în care funcționează nu mai puțin de 17 astfel de consulate. „Sunt un militant pentru dezvoltarea civismului în societate, obiectiv pentru care am contribuit și în Timișoara și acum în toată țara. Dar, mișcarea Lions are oameni cu responsabilități chiar mai mari decât ale mele și așteptăm și mai mulți astfel de oameni să ni se alăture” – ne-a declarat guvernatorul Districtului 124 la începutul acestui interviu.

De ce ați ales Bacăul, domnule guernator, pentru întâlnirea cu reprezentanții cluburilor Lions din regiunea Moldova?
Bacăul este unul dintre centrele puternice ale mișcării lions din țară, are unul dintre primele cluburi înființate după 1989 și are cluburi puternice, cu acțiuni model pentru cluburile lions din România. Într-un fel, este și în intenția mea de a muta accentul de la întâlnirile naționale la cele regionale. Astfel, trec pe rând prin regiunile lions, să aflu cu ce probleme se confruntă cluburile, ce realizări și bucurii au, ce nevoi sunt în comunitățile din care fac parte, pentru a ajuta mai bine aceste comunități, să vedem la fața locului care sunt soluțiile.

Un guvernator Lions, ca și un președinte de club, are un mandat de un an. Cum a început mandatul dumneavostră, în anul lionistic 2014 - 2015, unde s-a ajuns și ce va urma?
Anul lionistic 2014 – 2015 a început foarte bine. Am avut planuri ambițioase, care s-au bazat pe nevoile organizației. Eu totdeauna am spus că lionismul este o felie din societatea românească. Deși câteodată ne-ar plăcea să ne credem noi mai cu moț, suntem exact așa cum este societatea. Este vizibilă nevoia de responsabilizare, într-un fel de profesionalizare a tuturor activităților din societate și în special în societatea civilă. Exact aceasta este și nevoia noastră. Am avut un an în care după o destul de lungă perioadă de incertitudine ne-am perfecționat și ne-am perfectat toate actele asociației, în concordanță cu legislația românească. Și am început să inițiem acțiuni cu un speific mai adecvat momentului actual. Am instituit o a doua convenție națională, pentru că aveam, până cum, o activitate de alegeri pur administrativă la Convenție. Acum avem o a doua Convenție, în care analizăm și ceeea ce facem în organizații, avem invitate personalități care ni se adresează, care ne împărtășesc idei, unele novatoare, care prin vectorii de opinie trebuie să intre în comunitățile lor. Astfel, lionismul poate fi și un canal de formare a unei opinii, de schimb de idei. Eu țin foarte mult la a pune într-un mai corect echilibru dimensiunea caritabilă a mișcării lionistice cu dimensiunea civică, dar conform devizei noastre „We serve” (Noi servim). Pentru că în statutul nostru primul obiectiv este îmbunătățirea guvernanței comunităților în care trăim. Aceasta se poate face, desigur, ajutându-i pe cei aflați în mai mari nevoi. Astfel, comunitatea se eliberează de stresul de a se focaliza tot timpul pe un asemenea segment al ei. În același timp, comunitatea trebuie să beneficieze și de expertiza și de vigilența membrilor Lions, care sunt oameni responsabili, reprezentativi în comunitate. Ei se pot implica chiar în moderarea unor dezbateri pe teme mai sensibile în această comunitate. Noi ne-am pus, la un moment dat, întrebări de genul „De ce lionismul nu ia o poziție în problema Roșia Montană?”. Nu putem lua o astfel de poziție, pentru că sunt foarte multe păreri, pro sau contra. Și nu putem exclude nicio părere, dar putem pune la dispoziția autorităților rezultatele unor dezbateri moderate de noi. Fără nici un fel de părtinire. Poate fi o contribuție importantă și la progresul democrației în România. Ne dorim să ne implicăm în viața civică.

Ați și început cu astfel de acțiuni sau vor urma?
Pentru Convenția de la Timișoara, din luna mai, vom organiza o serie de conferințe la care am inivitat profesori faimoși de la universitățile din țară. Vom avea, de exemplu, o prezentare pe tema psihologiei poporului român, unde vor fi expuse rezultatele unui studiu care a fost reluat după 70 de ani de la precedentul. Astfel de dezbateri vor fi la inițiativa membrilor Lions. În zona din care vin eu, din Banat, vom organiza o dezbatere privind polul economic Timișoara. Este o problemă de mare actualitate. Noi putem iniția o astfel de dezbatere, pe când autoritățile, de oricare fel, ar fi bănuite de partizanat. Astfel, cluburile Lions din Arad și Timișoara și alte cluburi de servicii pot compune o platformă obiectivă de pe urma căreia să se tragă niște concluzii.

Aceasta ar presupune ca și cluburile Lions să identifice problemele din comunitățile în care s-au născut.
Exact! Cluburile din Bacău, de exemplu, ne așteptăm să vină cu opinii și concluzii privind problemele sociale, educative, culturale ale zonei. Nu orice probleme sociale sunt de competența noastră sau a altor cluburi similare. Și autoritățile locale au rolul lor, iar acestea ne pot solicita sau ne pot crea unele condiții pentru ca noi să ne implicăm.

Vreți să deveniți o voce de care să se țină cont în societate?
Nu neapărat să se țină cont. Vrem să fim o voce care contează. Vrem să fim acolo și să dăm o mână de ajutor. Acolo unde e nevoie pentru ca orice comunitate să arate mai bine. Dacă fiecare, la rândul lui, se va întoarce spre propria curte, spre comunitatea lui și va face, acolo, curățenie, totul va arăta altfel.

Este mișcarea lionistică, la acest moment, la fel de viabilă ca la începuturi? În orice activitate sunt și sincope.
Sunt și la noi. Acestea țin cont și de contextul economic, iar noi tocmai am trecut printr-o lungă criză economică. Altfel era în perioada 2000, când economia duduia, iar firmele erau profitabile și altfel puteau susține acțiunile soiale sau caritabile. Perioada dificilă s-a simțit printr-o pierdere a apetitului pentru activități voluntare. Dar, în tot acest context este de remarcat forța lionismului, care a reușit să-și păstreze majoritatea membrilor și chiar s-a dezvoltat. Prin această încercare am trecut mult mai bine decât am fi anticipat. Acum deja se simte o maturizare și o revigorare a acțiunilor noastre.

Sunteți o mișcare elitistă?
Elitism înseamnă ceva. Poate că suntem exclusiviști, în sensul în care ne alegem membrii care vin în club. Poate nu totdeauna alegem foarte bine, dar oricum nu putem vorbi de elitism. Până la urmă, noi suntem oameni care dorim să punem mâna efectiv la treabă, după deviza „We serve”, de exemplu de a vopsi băncile din parc, până la a organiza baluri pentru comunitatea reprezentativă a orașului. Suntem doar oameni gata să ajutăm.

Unii vă văd chiar în categoria masonilor.
Nu există astfel de legături. Nici nu mi-e foarte clar care ar fi semnificația unor astfel de legături. Desigur, printre membrii Lions ar putea apărea și masoni. Dar e cu totul altceva. Nu, nu avem astfel de legături.

Cum vă doriți finalul dumneavoastră de mandat? Convenția va fi o acțiune importantă.
Îmi doresc foarte multe acțiuni pozitive ale membrilor Lions din toată țara. Și vrem să creăm premisele pentru a se trece la următorul mandat cu o continuitate și cu forțe proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu