duminică, 26 aprilie 2015

Patru organizații din România, Ucraina și Moldova au finalizat un proiect transfrontalier născut la Moinești



  • proiectul, în valoare de 166.000 de euro, a vizat unitatea în diversitate prin schimburi de artă și meșteșuguri tradiționale pentru tineret

Atelierul de închistrit ouă, din România
Centrul Regional de Resurse în Turism, care are un punct de lucru și în Slănic Moldova, împreună cu partenerii săi, Asociația Tinerilor Români din Basarabia și Bucovina (Filiala Iași), Secția de Cultură și Turism din Raionul Hâncești (Republica Moldova) și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți (Ucraina) au finalizat aplicarea proiectului „Unitate în diversitate, schimburi de artă și meșteșuguri tradiționale pentru tineret”, cofinanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina- Republica Moldova 2007 – 2013.
Ideea proiectului, a cărui valoarea a fost de 166.000 de euro, s-a născut în Moinești, după ce un grup de reprezentanți ai comunității moineștene au întreprins, cu doi ani înainte, o vizită în Raionul Noua Suliță, de lângă Cernăuți. „Obiectivul nostru principal – spune managerul de proiect, dr. ing. Constantin Popa, unul dintre beneficiarii de finanțare europeană cu cele mai multe proiecte, doctor în montanologie și administratorul pensiunilor Montana, din Slănic Moldova, și Royal, din Moinești - a fost promovarea interacțiunii între oamenii și comunitățile care locuiesc în zonele de frontieră prin schimbul de valori, tradiții și moștenire culturală comună, precum și prin acceptarea diversității culturale.” Între principalele activități derulate se numără organizarea a trei tabere, la care au participat câte 30 de copii, câte zece din fiecare țară. Au fost, între altele, o tabără de încondeiere a ouălor în România, o tabără de ceramică în Republica Moldova și o tabără de sculptură în lemn în Ucraina. De asemenea, au fost organizate expoziții cu obiectele realizate în aceste tabere și prezentarea obiectelor de artizanat create de participanți în cataloage printate și electronice pe internet.
Eleonora Moldovan
„Mă bucur să constat că impactul social este unul foarte bun, pentru că partenerii și aplicanții angrenează într-o proporție consistentă tineretul, care vede altfel relația cu istoria, cu tradițiile, cu obiceiurile populare. Copiii au constatat că istoria are elemnte foarte bune și valori bune de împrumutat, valori comune care trebuie preluate, împărtățite și aplicate în viața de zi cu zi. Am constatat că viziunile copiilor sunt foarte ușor de schimbat, copiii fiind în creștere.”
Constantin Popa
Eleonora Moldovan, consulul  general al României la Cernăuți

„Am descoperit locuri noi, cu mare încărcătură de tradiții, de cultură. Am depistat multe tradiții pe care vrem să le așezăm într-un nou proiect. Dorim să continuăm, pentru că zona este extraordinar de frumoasă, iar oamenii de aici sunt dornici în transmiterea tradițiilor.”
Constantin Popa, manager de proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu