vineri, 17 aprilie 2015

Silvicultorii au marcat finalizarea campaniei ”Luna plantării arborilor”



Direcția Silvică a județului Bacău a finalizat ediția din acest an a tradiționalei manifestări "Luna plantării arborilor" (15 martie - 15 aprilie) cu o acțiune de plantări la care au participat chiar silvicultorii active și foștii lor colegi, acum ajunși la pensie, care a avut loc pe un teren de 10 ari situat în trupul de pădure Terpea, lângă Grigoreni, pe raza Ocolului Silvic Moinești. La poalele unei păduri de foioase, în etajul complexelor de făgete și gorunete, sute de puieți au fost plantați pe locul unei foste răchitării.
Ca în fiecare an, programul ”Lunii plantării arborilor” a cuprins și acțiuni educative, care au constat în campanii de plantare de arbori, simpozioane, întâlniri cu elevii în școli, un concurs de artă plastică și fotografie (ediția a 25-a), finalizat cu vernisarea unei expoziții, și altele. Au fost puse în discuție teme precum încălzirea globală, importanța certificării pădurilor, ăi au avut loc concursuri școlare. În prima decadă a lunii aprilie, în Piața Tricolorului din Bacău a foat organizată, împreună cu Palatul Copiilor și Asociația Vernal, expoziția „PET CAP, creativitate de Luna Pădurii” (mozaicuri din PET-uri făcute de copii din 30 de școli).
Silvicultorii susțin că a crescut, cantitativ și calitativ colaborarea cu diverse instituții, organizații și autorități locale pentru Luna plantării arborilor. În județul Bacău, în acest an vor fi plantați peste un milion de puieți, lucrările fiind realizate pe aproape 200.000 ha. Programul de regenerare a pădurilor în anul 2015 vizează regenerări naturale pe 500 de hectare, regenerări artificiale pe 180 ha și completarea culturilor pe 67 ha (din anii anteriori), pentru care se vor folosi peste un milion de puieți. Se vor planta – ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandru Roșca – 156.000 de brazi, 49.000 de larice, 550.000 de molizi, 2.000 de puieți de pin silvestru, 120.000 de goruni, 4.000 de puieți de stejar peduncula, o mie de puieți de plop euramerican, 5.000 de  plopi albi, 11.000 de salcâmi, 55.000 de fagi, 21.000 de cireși, 14.000 de frasini și 99.000 de paltini de munte. Direcția Silvică are semănături în solarii pe 900 mp, semănături în câmp pe 36 de ari și repicaje de rășinoase pe 131 de ari. În pepiniere sunt peste cinci milioane de puieți, din care apți de plantat sunt 2.643.900, iar în solarii sunt 1.276.100 de puieți apți de repicat (replantări de puieți pe locurile unde vor rămâne definitiv).
Luna plantării arborilor are la origine inițiativa lui Spiru Haret (ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice la începutul secolului trecut) de a se sărbători "Ziua Pomilor" prin plantarea unui copac de către fiecare elev. Prima campanile Luna plantării arborilor (cunoscută, ulterior, ăi la Luna pădurii) a fost organizată în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor acțiuni pe linie silvică, dar cu un pronunțat caracter educativ.
Campania este, practic, și o sărbătoare, care își are începuturile încă din 1872, când a debutat în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu