luni, 11 mai 2015

Gratuit la întabulări. A început Programul Național de Cadastru Sistematic



  • programul prevede înregistrarea gratuită a terenurilor și locuințelor până în 2023
Iulian Arbunea și Ion Joița
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (supranumit, pe scurt, și Programul de cadastru sistematic) a intrat în execuție de luni, 11 mai, în întreaga țară. Programul va fi aplicat până în anul 2023 și prevede înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare – terenuri și construcții (inclusiv apartamentele), deschiderea cărților funciare pentru acestea și eliberarea certificatelor de moștenitor pentru succesiune, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Pentru acest an sunt prevăzute a intra în program 147 de unități administrativ-teritoriale în toată țara. „În județul Bacău – ne-a declarat directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), Iulian Arbunea – lucrările de cadastrare au început deja în trei localități, Bacău, Moinești și Slănic Moldova. Astfel, s-au recepționat deja lucrările în trei sectoare din Bacău și în două din Moinești. Mai erau în plan cinci localități, toate pe traseul viitoarei șosele de centură a Bacăului, comunele Nicolae Bălcescu, Letea Veche, Săucești, Hemeiuș și Mărgineni, pentru care licitațiile erau deja ridicate pe sistemul SEAP (Societatea de Excelență în Administrația Publică). Acum, dacă a apărut Programul de cadastru sistematic, fiecare județ are alocată o anumită sumă, în funcție de mărime, pentru lucrările din program. În județul Bacău vom stabili primele lucrări în patru sau cinci localități, altele decât cele amintite până acum.”
Iulian Arbunea și inginerul șef al OCPI Bacău, Ion Joița, cred că primele orientări în alegerea localităților vor fi către zonele mai sărace, dar unde există și acte de proprietate asupra terenurilor. Fără astfel de acte emise, zona necooperativizată a județului ar putea intra la urmă în program. Oricum, până în 2023 vor intra în program toate cele 93 de unități administrative teritoriale ale județului.

Ce este „cadastrul sistematic”

Cadastrul sistematic – spun specialiștii de la OCPI - înseamnă să întabulezi fiecare proprietate, tot ceea ce înseamnă bun imobil, gratuit. Este vorba de imobile, noțiune prin care se înțelege terenul cu sau fără construcții și construcțiile. Gratuitatea scutește proprietarii de costul lucrărilor efectuate de firmele specializate în lucrări de cadastru și al întabulării pentru deschiderea cărții funciare.
Proprietățile grevate încă de probleme de succesiunea moștenirii vor fi preluate tot în Programul pentru cadastrul sistematic și se va deschide, în fiecare caz, succesiunea la notariat, până la finalizarea ei.

Lucrările încep în circa o lună

Iulian Arbunea opinează că lucrările vor putea începe efectiv în circa o lună. „Vom mai angaja câteva persoane pentru astfel de operațiuni – a spus directorul instituției băcăuane. Încă nu este stabilit numărul. Pe toată țara sunt alocate 600 de porsturi. Fiecare județ va primi un  număr de posturi în funcție de mărimea județului, de volumul de lucrări.”
După licitația pentru stabilirea firmelor care vor efectua lucrările din Program, va începe o campanie de informare a populației asupra Programului de cadastru sistematic, astfel încât fiecare proprietar să aibă deja pregătite actele pe care le vor solicita specialiștii. Se vor cere copii legalizate la notariat după actele de proprietate, certificatul fiscal de la primărie etc. Costurile suportate de populație vor fi doar cele cu legalizarea acestor acte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu