sâmbătă, 2 mai 2015

Iașul bate Bacăul la traficul aeroportuar



  • redeschiderea aeroportului Suceava, din lua august, ar putea reface balanța
  • aeroportul din Iași este, însă, în continuă dezvoltare
Situat, geografic, mult mai bine decât cel din Iași, Aeroportul din Bacău a rămas în urma celui dintâi la traficul de pasageri, la mișcările de aeronave și la activitatea de transport de marfă (cargo) în primul trimestru al anului.

Astfel, în primele trei luni din 2015, pe aeroportul din Iași numărul pasagerilor a ajuns la 67.786 (locul al patrulea în țară, cu excepția Aroportului Otopeni), pe când pe aeroportul din Bacău doar la 58.460 (locul al cincilea). Cele mai aglomerate aeroporturi din țară sunt cele din Cluj-Napoca și Timișoara. Aeroportul din Suceava a fost închis pentru modernizare în perioada analizată.
Numai în Iași, numărul pasagerilor a crescut, în primul trimestru, cu 32%, consecință - spunea Marius Bodea, președintele Consiliului de administrație al Aeroportului - a îmbunătățirii serviciilor oferite pasagerilor și îndeosebi companiilor aeriene partenere. Regional, Aeroportul Iași are cel mai ridicat nivel de dezvoltare la nivelul dotărilor și echipamentelor, devenind, într-un timp relativ scurt, cel mai important aeroport din zona Moldovei. Se lucrează intens pentru ca ieșenii, precum și ceilalți pasageri din regiunea Moldovei, să beneficieze de un aeroport la standarde europene, care să permită operarea unui număr cât mai mare de pasageri și care să ofere companiilor aeriene încrederea de care au nevoie pentru deschiderea de noi rute pentru care există solicitări.” Din luna august, acest aeroport va avea al treilea terminal.
Mișcările de aeronave au situat aeroportul din Bacău pe locul al optulea, cu 744 de mișcări, în timp ce pe aeroportul din Iași au fost 1.289 de mișcări de aeronave, care au plasat aeroportul pe locul al patrulea.
De asemenea, transportul de mărfuri a fost unul modest la Bacău, de numai 1,1 tone (locul al șaselea), în timp ce la Iași au fost transportate 3,7 tone (locul al cincilea).
Aeroportul din Suceava ar putea fi redeschis tot din luna august, iar raportul de activitate pe cele trei aeroporturi moldovene se va modifica simțitor. Lucrările de modernizare de aici sunt realizate prin trei proiecte, unul finanțat de Romatsa, care instalează aparatur de control și trafic aerian, unul de modernizare a pistei și a sistemului de balizaj, finanțat de Uniunea Europeană, și un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Județean.
Toate acestea în timp ce la Bacău încă se bate pasul pe loc, de câțiva ani buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu