vineri, 12 iunie 2015

La Bacău s-a înființat Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizați Județeni



  • asociația profesională are 184 de membri

Nicolae Luca, Mirela Cioran și Traian Dănceanu
Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizați Județeni (CPMJ) și-a îneput activitatea și la Bacău și a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, prima sa conferință de presă. Noua asociație profesională are 184 de membri și funcționează în structura Consiliului de Mediere din România. Ea va fi condusă, în următorii patru ani, de un consiliu din care fac parte Nicolae Luca (președinte), Mirela Cioran și Traian Dănceanu (vicepreședinți), iar reprezentarea CPMJ pe lângă Curtea de Apel Bacău este asigurată de Petronela Stogrin.
Activitatea de mediere a fost cuprinsă în Strategia Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015 – 2020, iar în luna martie au fost validați noii membri ai Consiliului de Mediere din România, din care face parte și băcăuanca Gabriela Ichim, mediator avocat.
„CPM Bacău – spune Nicolae Luca - își dorește să asigure implementarea strategiei Consiliului de Mediere la nivel județean, să aducă un răspuns eficient la nevoile societății civile și al instituțiilor statului, să răspundă eficient la sistemul judiciar și la directivele europene SAL (soluționarea alternativă a litigiilor) și SOL (soluționarea online a litigiilor), adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din 9 iulie 2015 referitor la rezolvarea litigiilor dintre consumatori și producători.”
Avantajele acestui sistem de organizare – susțin mediatorii - sunt asigurarea unei permanențe a mediatorilor pentru fiecare instanță în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii, asigurarea calității actului de mediere cu o practică unitară, monitorizarea activității mediatorilor în raport cu instanțele de judecată, cu parchetele și cu celelalte instituții administrativ-teritoriale și stabilirea unei strategii eficiente în realția cu sistemul judiciar. „Vrem – a spus Mirela Cioran - să încheiem diverse protocoale cu diverse instituții ale statului, cu Instituția Prefectului, cu primăriile, cu instanțele de judecată, cu ITM, AJOFM etc., pentru implemantarea medierii la nivel județean.”
Recent, mediatorii au plantat, simbolic, un copac în Bacău, în cadrul campaniei „Copacul Medierii”, derulată în fiecare județ. Acum – ne-a informat Traian Dănceanu -, Consiliul Medierii a lansat încă două proiecte sociale, „România mediază” și „O societate a dialogului”, prin care își dorește să aducă schimbări în comunitățile locale.
Despre aceste proiecte vom reveni, însă, cu amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu