miercuri, 3 iunie 2015

Se înființează Scaunul Bacău al Ordinului European al Cavalerilor Vinului



  • ordinul cavaleresc pregătește, pentru acest eveniment, o ceremonie și manifestări unice în viața urbei băcăuane, timp de trei zile

Trei dintre organizatori, Cristian Bunea, Eugen Burcă
și Sorin Petrescu, alături de Mihai Petre Anghel (dreapta),
șeful Legatului 1 Iași al OEVE
Ordinul European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae - OEVE), instituție de drept privat, înființată în anul 1273, în Austria, și care are un Consulat și Legate în mai multe orașe ale României, inclusiv în Iași, a inclus Bacăul în aria sa de interes și va înființa, pe 13 iunie, un Scaun și în acest oraș. Evenimentul, care va fi marcat printr-o serie de manifestări specifice domeniului, unice în viața urbei noastre, timp de două zile, în perioada 12 - 14 iunie, a fost prezentat, în avanpremieră, de patru cavaleri băcăuani ai vinului, Eugen Burcă, Cristian Bunea, Alexandru Boghiu și Sorin Petrescu.

Întâlnirea de bun venit a cavalerilor va avea loc, pe 12 iunie, la Uzina de vinificație Eug Prod, din Traian, care va sărbători, cu această ocazie, cei 20 de ani de la înființare. Evenimentul pentru publicul larg va avea loc în Piața Tricolorului, cu începere tot din 12 iunie. În Piața Tricolorului, în parteneriat cu Primăria Bacău, vor fi amenajate opt (posibil chiar nouă) căsuțe de lemn unde vor fi prezente tot atâtea cunoscute crame din România (Oprișor - Mehedinți, Bunești – Averești Huși, Nicorești Tulcea, Domeniul Burcilor Bacău, Casa de Vinuri Premium Cotnari, Domeniile Urlați, Maison du Vin Bacău și Ceres Bivolari – Iași și, posibil, și Tohani) unde vor avea loc și degustări de vinuri, la anumite intervale de timp. Lângă fiecare căsuță va fi parcat și câte un automobil de epocă (prin colaborarea cu filiala Bacău a Retromobil Club România, iar un grup de actori vor întruchipa tot atâtea personaje în costume de epocă.
Pe 13 iunie, însă, până la ceremonia propriu-zisă de înființare a Scaunului Cavaleresc și de primire de noi membri în OEVE, care va avea loc la Teatrul „George Bacovia”, de la ora 16,45, va fi organizată tradiționala paradă ecvestră a cavalerilor, cu sprijinul Clubului Sportiv Ecvestru Decebal. Aceasta, pe muzică de famfară și însoțită de majorete, va porni din fața Primăriei și se va opri la în fața Teatrului. Pe parcurs, cavalerii vor fi întâmpinați de oficialitățile orașului și județului.
În dimineața zilei de 13 iunie, însă, oaspeții cavalerilor băcăuani, din țară și de peste hotare, din Consulatul România, legatele Moldova, Transilvania și Muntenia, din Ungaria, Serbia, Muntenegru și Austria, vor vizita așezământul de cultură de la Tescani, iar ziua se va încheia cu tradiționalul Bal al Cavalerilor Vinului, care va avea loc la Restaurantul Decebal.
OEVE are deja un grup de membri din Bacău, iar din 13 iunie va mai avea încă 11. Astfel, Scaunul Cavaleresc Bacău va fi al șaptelea scaun al OECV din Moldova. Legatul Iași al ordinului a fost înființat în anul 2011 și are 95 de membri, în Scaune Cavalerești din Bârlad, Târgu Neamț și Suceava.
Ordinului European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae) își are rădăcinile în tradițiile ordinelor cavalerești ale Evului Mediu, în special în cea a Ordinului Sf. Gheorghe, de unde a izvorât și recunoașterea istorică, socială și culturală a acestei asociații. Conceptul de bază al Ordinului este "Abia după ce învingi invidia și te implici pentru alții vei fi un adevărat prieten cavaler". Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor.
Acum, Ordinul este prezent în 27 de țări, cu peste 5.000 de cavaleri, iar Consulatul României a fost înființat în anul 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu