miercuri, 22 iulie 2015

Seră de legume la Chimcomplex Borzești



  • investiția ar putea ajunge la 2,3 milioane de euro, dar ar genera venituri de până la 2,63 de milioane de euro
Instalația Cogenerare 2 de la Chimcomplex
Cu două instalații de cogenerare a energiei electrice și termice, ultima inaugurată recent și considerată cea mai performantă din Europa, combinatul Chimcomplex Borzești poate intra, acum, și în rândul producătorilor de legume și fructe și în cel al fabricanților de sucuri. Acționarii societății sunt chemați, în a doua decadă a lunii august, să se pronunțe asupra propunerii președintelui Consiliului de Administrație de completare a actului constitutiv cu patru noi coduri CAEN, referitoare la cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, la cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoase și a tuberculilor, la prelucrarea și conservarea cartofilor și la fabricarea sucurilor de legume și fructe.
Chimcomplex este cunoscută, de peste 60 de ani, pentru fabricarea produselor clorosodice, dar și pentru producerea, până când au fost interzise de Uniunea Europeană, a pesticidelor pentru agricultură. Oportunitatea revenirii către agricultură este dată de cogenerarea de energie. Astfel, poate apărea aici un complex legu­mi­col de 2,5 hec­tare, dacă proiectul ar in­clude și activități de proce­sa­re și comercializare, sau de două hectare dacă s-ar limita la cultivarea legu­me­lor în sere, conform unui pro­iec­t propus de Asocia­ția pen­tru Dez­vol­tare Eco­no­mică Lo­ca­lă Bacău. In­ves­tiția ar fi de 2,3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro finan­ța­re neram­bur­sabilă prin Pro­gra­mul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În varianta mai re­strânsă, pro­iectul ar costa 1,66 milioane de euro, cu 1,5 milioane de euro fonduri nerambursabile. Ve­ni­turile generate ar fi între 1,64 și 2,63 de mi­lioane de euro în cazul în care s-ar in­clu­de și pro­cesarea și co­mer­cializarea produ­se­lor, sau 1,25 - 1,8 milioane de euro dacă s-ar opta pen­tru varianta restrânsă.
Chimcomplex ar putea reveni, prin acest proiect, la o dragoste mai veche. Cu circa 20 de ani în urmă combinatul a fost unul dintre acționarii societății Sere Onești, cea mai mare de acest fel din județ, intrată în declin în special din lipsa agentului termic pe care termocentrala din Borzești nu-l mai livra, în final preluată de un investitor privat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu