vineri, 28 august 2015

S-a încheiat prima ediție a Dechatlonului “Integrative Meetings of Friends” organizată în Bacău


  • Lions Club Moldova a susținut festivitatea de premiere a sportivilor

Opt echipe într-o competiție sportivă
Întrecerile primei ediții a competiției sportive Decathlon “Integrative Meetings of Friends” (a 55-a ediție la nivel internațional) organizată, în Bacău, de Direcția Generală de Asitență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) s-au încheiat vineri seara (27 august), la Baza sportivă a Universității „Vasile Alecsandri”, cu ceremonia de premiere a componenților celor opt echipe venite din patru țări – Austria, Polonia, Ucraina și România.

Festivitatea a avut loc în prezența promotorului acestui tip de întreceri sportive, Jerzy Chrabecki, a directorului general al DGASPC, Sorin Brașoveanu, a prof. univ. dr. Dănuț-Nicu Mârza-Dănilă – decanul Facultății de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății a universității băcăuane, a directorului Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Bacău, Georgel Cojocaru, și a reprezentanților sponsorului festivității de premiere, Lions Club Moldova Bacău. În cele două zile de desfășurare a Decathlonului parteneri ai evenimentului au fost Primăria Bacău, Univeristatea “Vasile Alecsandri”, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Asociația “Și totuși sunt ca voi” Răcăciuni.

Zece probe atletice, 14 categorii de întreceri

Florin Dimitriu a înmânat premiile pentru locurile I
Participanții, grupați în opt echipe, au trecut fiecare prin toate cele 10 probe atletice diferite: alergare 50m, alergare 200m, săritura în lungime, săritura în înălțime, aruncarea la coșul de baschet, șut la poartă, golf, boccia, aruncarea mingii de oină, aruncarea greutății.
La fiecare din cele 14 categorii de întreceri, de la Beginner la Super Champion, au fost oferite diplome și medalii pentru locul I, II, III și mențiune, iar cei care au urcat pe primul loc al podiumului au primit și câte un cadou din partea Lions Club Moldova, înmânat de Florin Dimitriu, președintele în exercițiu al clubului. La secțiunea pe echipe s-au înmânat cupe pentru fiecare loc de pe podium, iar partenerilor li s-a oferit plachete cu distincții pentru recunoașterea meritelor în implicarea la acest eveniment.
Beneficiarii din centrele de îngrijire pentru adulți din DGASPC Bacău au primit șapte premii I, din cele 14 categorii la punctajul individual, și două premii I la punctajul pe echipe din totalul de patru categorii.

O competiție lansată acum 23 de ani

Prima competiție Decathlon de acest fel a avut loc în anul 1992, în Lanzendorf, Austria, inițiată, susținută și continuată de domnul Jerzy (George) Chrabecki, un austriac de origine poloneză. Numărul de participanți a crescut de la an la an, astfel că, din anul 1999, Decathlon a devenit oficial Campionatul European al Persoanelor cu Dizabilități, la care  reprezentanțíi Bacăului participă, începând din 2005, în fiecare an.
Ediția de la Bacău a Dechatlonului a fost precedată, în perioada 17 – 25 august, de o altă competiție pentru persoane cu dizabilități, “Relay Run”, care a constat în alergarea pe șosea, pe o distanță  totală de 820 km, pe teritoriul Ungariei, Serbiei și României (563 de km), finalizată în Bacău.

„Le mulțumim acestor minunați sportivi, care sunt pentru noi toți exemple de viață prin voință, abnegație, devotament pentru sport și prin fair-playul de care au dat dovadă. Ei ne-au făcut să ne gândim că nu trebuie să lăsăm pe mâine ceea ce putem face astăzi, să facem mișcare, pentru că mișcarea înseamnă sănătate.
Sorin Brașoveanu, directorul general al DASPC Bacău


„De 23 de ani, de când se desfășoară Decathlonul Integrative Meetings of Friends, nu-mi amintesc dacă, undeva în Europa, au fost mai bune condițiile de organizare și de găzduire ca aici în Bacău.”

Jerzy Chrabecki, promotorul și organizatorul european al competiției

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu