Avicola Lumina Constanța, unitate a Grupului Agricola Bacău, lansează în
producție un nou sortiment de ou, îmbogățit
în xantofile (pigment care se găsește în plante, alături de clorofilă și
de carotene și care colorează, toamna, frunzele în galben-roșcat) – nutrienți
protectori ai ochiului.
Noul produs are impact
în menținerea sănătății consumatorilor prin utilizarea în hrana găinilor
ouătoare doar a materiilor prime
vegetale bogate în xantofile, disponibile pe piața furajelor.
Pentru
atingerea acestui obiectiv, Avicola Lumina a aplicat, în parteneriat cu Institutul
Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală (IBNA)
Balotești și cu societatea Hofigal, proiectul „Producerea unui nou sortiment de ou cu impact în menținerea sănătății
consumatorilor prin calitățile sale nutriționale îmbunătățite pe cale naturală”,
finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție
publică a Ministerului Educației și Cercetării Științifice.
„Degenerescența maculară (DM) – spune dr. Tatiana
Panaite, de la IBNA Balotești – reprezintă cauza principală a orbirii oamenilor
din țările dezvoltate și se caracterizează prin modificări progresive,
degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale. Luteina si
zeaxantina sunt cunoscute ca fiind «nutrienți
protectori ai ochiului», deoarece se depun specific în țesuturi. Există o relație de invers
proporționalitate între aportul de luteină și zeaxantină din dietă și afecțiunile
oculare. Suplimentarea cu xantofile (luteina și
zeaxantina) a dietelor determină o creștere a nivelelor lor în ochi și îmbunătățesc
funcția vizuală la pacienții cu anumite disfuncții oculare. Pe lângă legume și fructe, gălbenușul de ou este o sursă naturală
de xantofile dispersate în matricea sa
de lipide digestibile. Matricea lipidică a gălbenușului de ou constuie o sursă
alimentară din care luteina și zeaxantina au, după cum dovedesc mai multe
studii, o biodisponibilitate mai mare decât aceea din surse vegetale.”
Folosind rețete furajere
inovative care au înglobat materii
prime vegetale bogate în luteină și zeaxantină, rețete care fac obiectul
unei cereri de brevet, Avicola Lumina a obținut ouă în care concentrațiile
xantofilelor din gălbenuș au crescut semnificativ față de ouăle obținute prin
folosirea unei rețete convenționale. Creștera concentrației de xantofile în gălbenușul
ouălor, după șase săptămâni de furajare cu rețetele inovative, a fost de 16,11%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu