miercuri, 11 noiembrie 2015

Agricola a început producția de ouă care îți redau vederea



Avicola Lumina Constanța, unitate a Grupului Agricola Bacău, lansează în producție un nou sortiment de ou, îmbogățit în xantofile (pigment care se găsește în plante, alături de clorofilă și de carotene și care colorează, toamna, frunzele în galben-roșcat) – nutrienți protectori ai ochiului.

Noul produs are impact în menținerea sănătății consumatorilor prin utilizarea în hrana găinilor ouătoare doar a materiilor prime vegetale bogate în xantofile, disponibile pe piața furajelor.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Avicola Lumina a aplicat, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală (IBNA) Balotești și cu societatea Hofigal, proiectul „Producerea unui nou sortiment de ou cu impact în menținerea sănătății consumatorilor prin calitățile sale nutriționale îmbunătățite pe cale naturală”, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție publică a Ministerului Educației și Cercetării Științifice.
„Degenerescența maculară (DM) – spune dr. Tatiana Panaite, de la IBNA Balotești – reprezintă cauza principală a orbirii oamenilor din țările dezvoltate și se caracterizează prin modificări progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale. Luteina si zeaxantina sunt cunoscute ca fiind «nutrienți protectori ai ochiului», deoarece se depun specific în țesuturi. Există o relație de invers proporționalitate între aportul de luteină și zeaxantină din dietă și afecțiunile oculare. Suplimentarea cu xantofile (luteina și zeaxantina) a dietelor determină o creștere a nivelelor lor în ochi și îmbunătățesc funcția vizuală la pacienții cu anumite disfuncții oculare. Pe lângă legume și fructe, gălbenușul de ou este o sursă naturală de xantofile dispersate în matricea sa de lipide digestibile. Matricea lipidică a gălbenușului de ou constuie o sursă alimentară din care luteina și zeaxantina au, după cum dovedesc mai multe studii, o biodisponibilitate mai mare decât aceea din surse vegetale.”
Folosind rețete furajere inovative care au înglobat materii prime vegetale bogate în luteină și zeaxantină, rețete care fac obiectul unei cereri de brevet, Avicola Lumina a obținut ouă în care concentrațiile xantofilelor din gălbenuș au crescut semnificativ față de ouăle obținute prin folosirea unei rețete convenționale. Creștera concentrației de xantofile în gălbenușul ouălor, după șase săptămâni de furajare cu rețetele inovative, a fost de 16,11%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu