vineri, 27 noiembrie 2015

Lucrările pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul hidrografic Trotuș ajung la final



Administraţia Naţională Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Siret finalizează, până pe 31 decembrie, proiectul Amenajare râu Trotuș și afluenți pe tronsonul Ghimeș-Urechești, județul Bacău, Faza I“. Obiectivul general al proiectului este contribuirea la un management sustenabil al inundaţiilor, prin implementarea de măsuri preventive în cele mai vulnerabile zone. ”Obiectivul specific al proiectului – spune managerul acestuia, Zenaida Cristea - îl constituie realizarea lucrărilor hidrotehnice pentru reducerea riscului de inundaţii pe râul Trotuș și afluenții Șanțul, Ciugheș, Camenca și Asău, cu scopul de a înlătura posibilitatea de producere a pagubelor materiale şi pierderi de vieţi omeneşti în momentul producerii viiturilor”.
Valoarea estimată eligibilă a proiectului este de 105.168.376 de lei, din care contribuția Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune este de 94.651.538 de lei. Finanţarea este asigurată, în proporţie de 90%, din fondurile Uniunii Europene, iar restul este asigurat de la bugetul de stat.
Lucrările de protecție împotriva inundațiilor propuse în Faza I includ lucrări de apărare de mal, praguri de fund pentru consolidări și recalibrări de albie, în vederea apărării de inundații a localităților: Palanca, Brusturoasa, Asău și Comănești. În proiect este inclusă și valoarea investițiilor recepționate în anul 2013 în zona Comănești (lucrări finanțate din bugetul de stat în urma unui credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei).
”Realizarea investiţiei – a precizat Zenaida Cristea - va contribui la creşterea gradului de protecţie a populaţiei şi punerea în siguranţă a obiectivelor socio-economice din aria proiectului, la creşterea calităţii vieţii prin reducerea pagubelor produse ca urmare a inundaţiilor şi, totodată, asigură o creştere economică viitoare a zonei”. Proiectul, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, permite realizarea unor obiective prevăzute în Directiva Uniunii Europene privind managementul riscului la inundaţii (în acest caz, în bazinul hidrografic al râului Trotuș) precum şi planificarea şi realizarea diferitelor lucrări de protejare a infrastructurii aflate în zone inundabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu