duminică, 22 noiembrie 2015

Nu prea știm nici să adunăm bani albi pentru zile negre




Mulți dintre clienții băncilor comerciale care fac coadă mai ales la ghișeele pentru economii cred, cu siguranță, că banul pus listematic lângă alt ban, adică economisirea, este cheia succesului atunci când dai, în viață, și de zile negre. Se și spune în popor că e bine să strângi „bani albi pentru zile negre”. Corect! Dar numai până la un punct. Pentru că a fi un om chibzuit în materie de economii nu înseamnă deloc să urmezi exemplul celebrului personaj Hagi Tudose.
Un rezultat făcut public de un studiu al cunoscutei companii americane de rating Standard & Poor’s îmi zdruncină, însă, convingerea că românul ar fi, în general, un om chibzuit: România este țara cu cea mai slabă educație financiară din Europa. Adică, dacă în lume 52% dintre adulți sunt alfabetizați financiar, deci înțeleg conceptele financiare, la noi doar unul din cinci adulți se află în această situație, mai exact doar 22%.
Am cunoscut, nu de mult, o inițiativă lăudabilă a unor învățătoare din Bacău care au promovat în programele școlare, pentru copii de clasa a treia și a patra, tocmai educația financiară. Pe unii dintre acești copii i-am văzut în vizită la agenția băcăuană a BNR și am fost uimit de cât de interesați erau de ceea ce li s-a arătat acolo. Apoi am auzit că la un soi de olimpiadă a „micilor bancheri” la care au participat au luat și câteva premii lăudabile.
Da, dar aceștia sunt doar copii, adică adulții de mâine. Ce facem cu adulții de astăzi, pentru că uite ce loc de toată rușinea avem în lume la educația financiară: locul 100, din 116 țări analizate? {tiu, oamenii de la o anume vâstă sunt mai greu de schimbat, năravurile s-au sedimentat binișor. Mă gândesc, totuși, că nu ar fi chiar atât de târziu să mai schimbăm ceva. Un amic pe care părinții l-au învățat, de copil, să se ferească de bănci și de credite ca dracul de tămâie, cu greu a deschis, până la urmă, ușa unei bănci comerciale și doar pentru a pune la adăpost niște bănuți. Dar, iată, tot în Bacău, acum câteva zile, mai mulți adulți s-au adunat la un seminar pentru a descoperi tocmai „Treptele succesului financiar”. Să afle de ce sunt unii bogați, de ce alții săraci au fost, săraci vor muri, cum poți trece peste pragurile costurilor financiare și care sunt direcțiile de a investi profitabil.
Lumea învață, deci sunt semne bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu