luni, 23 noiembrie 2015

O carte editată și tipărită la Onești l-a impresionat pe ambasadorul Egiptului



Maria Dohotaru

Directoarea editurii și tipografiei Magic Print, din Onești, Maria Dohotaru, a fost, săptămâna trecută, oaspetele ambasadorului Republicii Arabe Egipt la București, Excelența Sa Mohamed Alaa Eldin Aly Shawky El Hadidi. Invitația a venit în urma apariției la editura oneșteană a lucrării „Regionalism în arhitectura secolului al XX-lea” a cunoscutului arhitect Adrian Mahu, în care este abordat conceptul de regionalism în arhitectură, în care sunt prezentate cele mai importante lucrări teoretice referitoare la subiect, precum și unele personalități reprezentative ale conceptului, între care arhitectul egiptean Hassan Fathy.

 „Pentru mine – a spus Maria Dohotaru –, invitația Excelenței sale a fost surprinzătoare. Noi am trimis lucrarea domnului Mahu tuturor ambasadelor țărilor din care provin arhitecții despre care este vorba în carte, Egipt, Mexic și Finlanda. Am avut o întrevedere scurtă, de numai o jumătate de oră, dar densă în ideile abordate. Excelența Sa m-a întrebat despre editură și dacă participăm la târgurile internaționale de carte. Dar, i-am povestit despre autorul cărții, care intenționează să mai promoveze și alți arhitecți din Egipt, iar domnia sa ne-a promis sprijin, dacă avem nevoie, pentru a promova cartea mai departe.”
Hassan Fathy (1900 – 1989), supranumit de Adrian Mahu drept „genialul antemergător al arhitecturii sustenabile, cu începere din anii ’40 ai secolului trecut”, a avut o mare influență asupra renașterii arhitecturii arabe și s-a remarcat ca pionier în restabilirea arhitecturii tradiționale a construcțiilor din chirpici. Considerat și ca un filosof al arhitecturii arabe, Fathy a fost distins, între altele, cu premiul Aga Khan pentru contribuția la arhitectura islamică și cu medalia de aur a Uniunii Internaționale a Arhitecților.
Adrian Mahu Regionalism în arhitectura
Secolului al XX-lea
„Regionalism în arhitectura secolului al XX-lea” este a doua lucrare a lui Adrian Mahu care apare la editura Magic Print, după „Arhitecții și exilul”. Cartea reprezintă, de fapt, primul tratat autentic despre Regionalism în arhitectură, beneficiind, ca și prima lucrare scoasă la Onești de Adrian Mahu, în 2012, „Arhitecții și Exilul”, de o prezentare grafică deosebită, în format A4, de coperți cartonate, în folie, însumând 448 de pagini cu 467 de imagini, și este editată în ediție bilingvă, română și engleză.
Adrian Mahu, doctor în arhitectură, șeful catedrei de Sinteze de Arhitectură a Facultății de Arhitectură a Universității “Spiru Haret” din București, este autorul a peste 200 de studii și articole de specialitate și autorul a trei lurări de arhitectură semnificative. Cartea „Arhitecții și Exilul”, tipărită tot la Magic Print, a fost distinsă cu premiul UNESCO la Târgul Internațional de Carte de la Chișinău, în anul 2012.
Înființată în 1996, Magic Print este una dintre cele mai importante și mai tehnologizate tipografii din România, iar editura cu același nume scoate pe piața cărții, tot din 1996, lucrări științifice, tehnice și profesionale, lucrări de științe sociale și umane, de științe economice și drept, enciclopedii, dicționare, volume de poezie, artă și religie, cărți de turism, ghiduri, hărți, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu