miercuri, 4 noiembrie 2015

Scula care ne face mai greu de prostit



Zilele de marți și miercuri (3 și 4 noiembrie 2015) vor rămâne memorabile în istoria României. Cine nu a rămas marți noaptea cu ochii lipiți de ecranele televizoarelor, ca la evenimentele din decembrie 1989? Circa 25.000 de oameni, copleșitor de tineri, protestau vehement, dar civilizat, în Capitală, după tragedia de la celebrul, de acum, Club Colectiv și în urma căreia în rândul autorităților vinovate nu se întâmpla nimic semnificativ. Ziua de marți a fost, de fapt, una a protestelor în stradă, la scară mai mică sau mai mare, pentru că acolo au ieșit să-și spună ofurile și salariații din Finanțe, dar și cei de la Casa de Pensii, păcăliți (a câta oară?) cu majorarea salariilor. Iar noaptea de marți spre miercuri a fost din nou una aproape albă pentru o țară întreagă.
Cel puțin în cazul de la Club Colectiv autoritățile e clar că au eșuat și în a preveni incendiul criminal, dar și după tragedie. Unul dintre cei mai virulenți comentatori ai fenomenului, ziaristul CT Popescu, remarca, după ce 25.000 de tineri au ieșit noaptea în stradă, că „s-au copt lucrurile”. În sfârșit totul a avut un final clar, așteptat de atâta timp. Adică tineretul nostru nu s-a mai lăsat strivit de lipsa de reacție civică. Ziaristul a văzut, în noaptea de marți, la tineri, exprimată conștiința revoltei, neprogramată și nepusă în cadre de partid. Cum s-a ajuns aici? Cu minunata sculă care sunt rețelele de socializare și care „îi face pe oamenii aflați în piață mult mai greu de prostit”.
Rezultatul s-a văzut imediat. Miercuri dimineața, însuși premierul Victor Ponta și-a depus mandatul său și, evident, și pe cel al Guvernului, recunoscând „supărarea legitimă care există în rândul soietății”, dar, până la ora când scriu aceste rânduri, și primarul Sectorul 4 al Capitalei, celebrul Piedone, i-a urmat exemplul.
Dincolo, la Ministerul Finanțelor, delegații protestatarilor supărați de discrimnarea salarială au obligat, tot marți, autoritatea să stea de vorbă și i-a smuls promisiunea reglementării problemelor.
Da, bună sculă „rețelele de socializare”, cel puțin până la un punct sau numai în sensurile civilizate și oneste pe care noi toți, românii, indiferent de sex, de vârste sau de categoria socială ar trebui să le abordăm! Să fim cu toții mai greu de prostit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu