sâmbătă, 23 aprilie 2016

S-a deschis primul curs de somelieri în Bacău



Compania Selgros Cash & Carry a lansat, în parteneriat cu Școala Barmania și cu sprijinul agenției de somelieri Winetaste, primul Curs de Somelier în Bacău, acreditat de Ministerul Muncii, de Ministerul Educației și de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților.

La curs participă 22 de persoane, majoritatea fiind angajați ai magazinelor Selgros din Bacău, Suceava și Iași, dar și proprietari sau manageri de restaurante și baruri din Bacău. Instructorul lor este cel mai cunoscut și apreciat somelier din țară, Sergiu Nedelea.
Magazinul Selgros, din Bacău, va fi primul complex comercial de acest fel care va avea permanent în raioanele de vinuri somelieri, care vor acorda asistență cumpărătorilor. „Oamenii noștri, prin cursuri de specialitate, pot ajuta gastronomii să-și asocieze în meniu vinurile cu mâncarea. Dacă ai un meniu tradițional, nu poți pune orice lângă el. Trebuie să știi să recomanzi vinurile potrivite pentru felurile de mâncare făcute din marfa cumpărată chiar de la noi. Iar Selgros este partenerul umărul unu al profesioniștilor în gastronomie, pentru tot ce îneamnă hoteluri, restaurante, cantine, dar și pentru revânzători.” – ne-a declarat directorul magazinului, Irina Stănciuc.
Inițiativa este apreciată și de vinificatorii din zonă și, evident, de membrii Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV), al cărui Legat Moldova își are sediul în Bacău. „Există o cultură a modului în care bei vinul, iar noi avem nevoie de tot mai mulți clienți din această categorie. Somelierii pot avea într-un asemenea proces un rol însemnat” – spune Eugen Burcă, proprietarul Domeniilor Burcilor, din comuna Traian, șeful Scaunului Bacău al OECV, cu gradul de Judex de Vino.
Dedicat celor care doresc să-și însușească eleganța servirii vinurilor, alături de cunoștințe esențiale despre tipurile de vin și asocierea acestora cu preparatele culinare, cursul de somelier stă la baza pregătirii pentru a profesa în industria HoReCa.
În județul Bacău, singurul somelier atestat este acum chiar șeful Legatului cavaleresc al vinului Moldova, Cristian Bunea, Judex de Vino în OECV.

“Poți deveni un somelier desăvârșit numai prin pasiune și educație continuă. A fi somelier înseamnă a stăpâni ritualul de servire, a cunoaște povestea din spatele fiecărui vin, a-ți dezvolta acuitatea olfactivă în raport cu chimia gusturilor. Someleria este o meserie completă, care are nevoie de dedicație și perseverență, pentru dezvoltarea constantă a aptitudinilor senzoriale, educaționale, tehnice.”
Sergiu Nedelea, somelier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu