joi, 19 mai 2016

Conferința Națională a LAPAR: Fermierii au făcut un portret al dezastrului agriculturii românești



Cea mai puternică organizație a fermierilor, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a reunit la evenimentul agricol al anului, organizat la mijlocul acestei săptămâni, Conferința Națională, peste 1.000 de participanți din toate județele. Tema dezbaterilor din acest an a fost „SOS. Sprijiniți agricultura României!”, cu trimitere la multiplele probleme pe care încă le mai întâmpină fermierii, deși acestea au fost sesizate deseori autorităților statului și au fost prezentate și în organismele de profil de la Bruxelles.

Fermierii au putut analiza aceste probleme împreună și cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dar și cu Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, și cu noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur. Lucrările conferinței au fost salutate personal de Thierry de l’Escaille, secretar al Organizației Europene a Proprietarilor de terenuri (ELO - European Landowners Organization).
Din județul Bacău au venit la eveniment fermieri din mai multe comune și reprezentanți ai Camerei Agricole.
În stilul afișat încă de la preluarea mandatului de președinte al LAPAR, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu a provocat din start participanții la dezbateri cu o prezentare tranșantă a problemelor cu care încă se confruntă fermierii. Președintele a vorbit despre un adevărat dezastru al agriculturii românești, fenomen care a început de multă vreme. Au fost semnalate, întâi, problemele din activitatea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, dar și hibele din legislația agricolă, vâzarea în continuare a terenurilor către străini, introducerea pe piață a alimentelor vechi sau de slabă calitate din import etc. A fost criticat și modul în care Agenția de Administrare Fiscală îi controlează pe fermieri și s-a abordat din nou vechea problemă a înființării de camere agricole.
O parte a delegației fermierilor băcăuani
Fermierii au făcut apel la unitate pentru a lupta cu toate neregulile constatate în instituțiile statului și și-au exprimat sprijinul pentru actualul ministru al Agriculturii, pe care unele forțe politice urmăresc să-l demită.
Probleme constatate în activitatea insituțiilor agricole au fost semnalate și de vicepreședintele LAPAR, fermierul băcăuan Daniel Ciobanu, dar asupra acestora vom reveni.
A fost impresionantă participarea la acest eveniment – ne-a declarat, la final, managerul firmei Rolex, Ioan Chiriac. Au fost mulți fermieri din Bacău și mai ales din țară. Discuțiile au fost mai mult decât constructive, pentru că actualul ministru al Agriculturii este un bun cunoscător al legislației europene. Am plecat de la Conferință cu mulțumirea că nu am pierdut o zi pe acolo, ci am câștigat o zi pentru profesia noastră”. Iar inginerul Gică Pîslaru, consultant la Camera Agricolă Județeană, a subliniat încă o dată importanța relației acestei instituții cu toate asociațiile agricole. “La Conferință - ne-a declarat inginerul - am ascultat cererile disperate ale agricultorilor către autoritățile statului, iar cea mai mare nemulțumire a lor este legată de subvenții. Dar s-au analizat și noțiuni legate de viitorul agriculturii, în contextul european al acestui domeniu. Sunt măsuri care trebuie luate încă de acum de Ministerul Agriculturii. LAPAR trage de mânecă forurile conducătoare pentru a aborda Politica Europeană Comună în sprijinul egalității fermierilor români cu cei din țările Uniunii Europene. Oricum, toți sperăm ca fermierii noștri să ajungă măcar la nivelul la care sunt sprijiniți fermierii europeni”.

„Multe lucruri care trebuiau făcute de APIA s-au produs cu întârziere. Astfel, LAPAR a solicitat Ministerului Agriculturii și premierului să facă cercetări acolo, să găsim vinovații, să le cerem socoteală, să-i dăm în judecată pentru dezastrul produs. Un milion de fermieri au de suferit din cauza întârzierii subvențiilor, iar 1,3 miliarde de euro încă n-au putut fi împărțite acestora. În alte state europene s-a putut.”
Laurențiu Baciu, președintele LAPAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu