luni, 2 mai 2016

Documentarul Aliyah DaDa la EYE Film Festival



Documentarul de lung metraj „Aliyah DaDa”, realizat de Libra Film sub bagheta regizoarei Oana Giurgiu, va fi proiectat vineri, 6 mai, în Bacău, la Teatrul Bacovia, de la ora 15,00, la prima ediție a EYE Film Festival. Filmul este o repovestire, în antrenantul stil al mișcării culturale Dada, a emigrării evreilor din Moinești, din Bacău și din alte localități ale Moldovei, care a dat naștere, în actualul Israel, satelor Rosh Pina și Zichron Yaakov, primele localități ale evreilor veniți din România. Documentarul a fost prezentat, anul trecut, și la Moinești, dar a ajuns și în Israel în acest an. „Am crezut – ne declara, atunci, Oana Giurgiu - că e foarte simplu să încep filmul la Moinești, apoi la Rosh Pina (oraș înfrățit acum cu Moineștiul) și Zichron. Și nu m-am înșelat. Am găsit acolo urmașii celor care au plecat de aici. Fascinant ete că la 130 de ani de atunci, dacă te plimbi pe străzile din Zichron sau din Rosh Pina mulți oameni spun «A, eu sunt din Moinești, familia mea e din Focșani sau din Botoșani». Sunt oameni care, cei mai muți, n-au fost în România, poate nici nu știu prea bine unde este Moineștiul. Dar știu că Moineștiul seamănă foarte bine cu Rosh Pina.”
Oana Giurgiu
În 1882, o comunitate mică de evrei din Moinesti a plecat spre Țara Sfântă, pentru a stabili una dintre primele așezări din Palestina. De atunci, calea evreilor către Israel se împletește cu istoria modernă a României printr-o paradoxală legătură de dragoste și de ură.
Această poveste istorică este tratată vizual în stilul Dada ca un tribut adus memoriei pionierilor acestei mișcări literare și artistice, Tristan Tzara (născut la Moinești) și Marcel Iancu, doi evrei de origine română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu