luni, 16 mai 2016

Elevii de la Colegiul Economic au „explorat” Filiala CECCAR



Elevii claselor a IX-a E și a X-a E ale Colegiului Economic „Ion Ghica” din Bacău au fost oaspeții Filialei județene a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Ei au venit alături de colegii lor care activează în Programul de orientare profesională elvețiano-român JOBS la care a aderat Colegiul Economic, sub îndrumarea profesoarelor Aneta Radu și Cartas Vasilica, într-o vizită pe care au numit-o „de explorare”, pentru a afla mai multe despre principiile de organizare a profesiei contabile chiar de la cei care o practică la standarde înalte.



„Prin Programul JOBS – ne-a informat Aneta Radu – aplicăm un proiect de orientare profesională (training în întreprinderi și școli) care combină două elemente: piața muncii și educația din ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ tehnic.
Elevii sunt pregătiți pentru a-și alege viitoarea carieră, primesc informații despre oportunitățile profesionale și au șansa să dobândească abilități de viață care sunt folositoare pentru orice carieră.”
Despre principiile profesiei contabile, despre rolul experților contabili și al contabililor autorizați, dar și despre cerințele profesiei de contabil le-a vorbit elevilor directorul executiv al Filialei CECCAR, Constantin Păstrăv. Elevii au aflat, astfel, cum poți ajunge contabil, dar și ce este organizația CECCAR, care sunt comandamentele acestei organizații profesionale, una dintre cele mai puternice din țară, și cum este structurată ea. „Profesia contabilă - le-a spus Constantin Păstrăv elevilor - a evoluat în timp, dar principiile ei de bază au rămas neschimbate. Ea se remarcă și astăzi prin rigoare, prin ordine, iar principiile călăuzitoare ale CECCAR sunt știința, independența și moralitatea. Sunt principii stricte pe care tinerii aspiranți trebuie să le înțeleagă în litera și spiritul lor. Dar și că pentru contabilitate nu este făcut oricine, ci numai cel care respectă astfel de principii, care iubește meseria, care aplică rațional, profesional prevederile legale generale și legile fiscalității”.
Cartas Vasilica, Aneta Radu, Florentina Ungureanu
și Constantin Păstrăv
Vizita „de explorare” a fost finalizată printr-un scurt, dar percutantant interviu al elevilor înscriși în Programul JOBS, în care interlocutorii au fost un practician al profesiei contabile, expertul contabil Florentina Ungureanu, dar și directorul executiv al filialei CECCAR. Ei au vrut să afle de ce profesioniștii contabili și-au ales această carieră, ce abilități le-au fost necesare, dacă lucrul în echipă le aduce rezultate favorabile, care sunt punctele tari și punctele slabe ale unei firme de contabilitate, dar și cum fac aceste firme perfecționarea profesională a angajaților și, evident, care ar fi „cheia succesului” în profesia contabilă. Elevii nu au uitat să întrebre și dacă ei ar putea face practică profesională chiar în Filiala CECCAR, pentru că - așa cum ne-au argumentat și profesorii lor – orele de practică prevăzute în programa școlară, după cele 35 de săptămâni de teorie, sunt extrem de greu de aplicat, prin reticența întreprinderilor solicitate.

„Elevii fac practică pentru a deprinde mai multe elemente din tainele contabilității, dar o fac mai ales în băncile propriei lor școli, nu și în întreprunderi, unde ar putea vedea de aproape realitatea. Aceasta pentru că tocmai întreprinderile sunt reticente la astfel de activitate. În școală, însă, sunt învățate doar principiile teoretice ale contabilității.”
Prof. Aneta Radu, formator de firme de exercițiu la Colegiul Economic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu