joi, 19 mai 2016

Noul proprietar al Rafo analizează condițiile de repornire a instalațiilor




Reprezentanții companiei Andres Capital GmbH din Austria, noul proprietar al societății Rafo, a revenit la Onești la începutul acestei săptămâni. Ei au avut o serie de discuții tehnice cu administrația rafinăriei cu privire la programul de dezvoltare și de repornire a instalațiilor, inclusiv cu necesarul de resurse financiare, dar au discutat și cu liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian.

Astăzi – au precizat reprezentanții Andres capital – există doar contractul de preluare a rafinăriei, dar, pentru ca acesta să devină efectiv, în următoarele două săptămani noul proprietar trebuie să intre în posesia acțiunilor preluate de la Petrochemical Holding, respectiv acțiunile libere de orice sarcină. Doar atunci va începe finanțarea efectivă în primul proiect de modernizare și de repornire, inclusiv efectuarea tuturor plăților restante. Noul proprietar speră ca până la începutul lunii iunie toate problemele să fie rezolvate. Sindicatul a solicitat, însă, o garanție a păstrării locurilor de muncă celor circa 400 de salariați, aducerea cât mai urgent la zi a drepturilor de natură salarială și luarea în calcul a majorării salariilor în perioada următoare, salarii care astăzi sunt la 30% din veniturile celor din sectorul de prelucrare a țițeiului în România.
Părțile au convenit că se vor reînâlni în următoarea perioadă pentru a se anunța definitiv programul economic și social al noului proprietar

Cum a ajuns Andreas Capital la Rafo

Noul proprietar al rafinăriei din Onești a dezvăluit că în urmă cu cici luni nu știa nimic de Rafo și nu era interesat de achiziția unei rafinării. ~nsă, în baza unei colaborari cu firma VTB Capital, din Londra, și din dorința de a intra în afaceri în domeniul distribuției de produse petroliere, în parteneriat cu o societate din Germania, acum plănuiește să achizițoneze, într-o primă etapă, 40 de stații de distribuție și depozitele aferente. O a doua etapă de preluare va aduce alte 40 de benzinării care, împreună cu cele 27 de stații de distribuție ale Rafo, să-i permită ocuparea unui segment important pe piața de distribuire a carburanților, pentru distribuirea produselor Rafo.
După mai multe discuții fără rezultat, la începutul săptămânii trecute acționarul majoritar de atunci al rafinăriei, Iacov Goldovskiy, i-a invitat la Viena pe cei de la Andres Capital, pentru semnarea unui contract.
Rafinăria din Onești – a precizat și Ion Marian - este o unitate bine conservată și întreținută și poate suporta orice modernizare și repornirea etapizată sau integrală, iar cei aproximativ 400 de salariați păstrați special în rafinărie pentru lucrări de mentenanță și repornire sunt bine pregătiți profesional.

„În condițiile în care se mergea pe procedura de faliment a Rafo, drepturile salariale puteau fi achitate undeva la începutul lunii iulie, urmând din nou o pauză de acordare de trei-patru luni pentru salariații rămași și cei plecați din unitate. Dacă noul proprietar va rămâne determinat și hotărât, așa cum s-a prezentat pe el și intențiile sale, există șansa reală ca Rafo să aibă un viitor. Iată de ce în numele salariatilor i-am urat bun venit noului proprietar.”
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu