luni, 6 iunie 2016

Fermierii băcăuani protestează în Capitală




Ultimul mare protest al fermierilor în Capitală
a avut loc în noiembrie 2012
Circa 100 de fermieri din județul Bacău, membri ai Asociației Județene a Producătorilor Agricoli (AJPA) și ai Asociației Crescătorilor de Ovine Proovis, se vor alătura marți, 7 iunie, celor 10.000 de agricultori protestatari care vor manifesta timp de patru ore în fața clădirii Parlamentului.


Manifestația are loc la chemarea membrilor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ai Federației ROMOVIS, ai Federației PROOVIS, ai Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), ai Asociației Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna, ai Federației Naționale PROAGRO, ai Federației Crescătorilor de Bovine din România, ai Asociației Naționaea a Crescătorilor de Vaci de Carne și ai Federației Naționale CAPRIROM la o acțiune de protest care va avea loc în București, în fața clădirii Parlamentului.
Laurențiu Baciu (stânga) și Daniel Ciobanu (dreapta),
la protestul din 2012
Fermierii – spune Daniel Ciobanu, președintele AJPA Bacău și vicepreședinte al LAPAR – sunt nemulțumiți de modul în care sunt tratați de autorități. Manifestarea vine la puțin timp după Conferința Națională a LAPAR, în care au fost ridicate toate problemele cu care se confruntă fermierii. Președintele Ligii, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, a explicat că s-a evitat pentru manifestația de acum perioada electorală, să nu apară interpretări. „Am discutat de multe ori cu reprezentanții statului – a declarat presei Laurențiu Baciu. Am făcut maculatură de nu s-a mai văzut, dar nu am reușit nimic. Singura soluție a rămas ieșirea în stradă, dar nu știm dacă e singura soluție, fiindcă ne-am săturat de promisiuni”.
Fermierii cer ca responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele, reglementarea fiscalizării (TVA, subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, iar producătorii agricoli sunt supuși unor abuzuri din partea ANAF), Legea etichetării produselor agroalimentare și vor ca vânzarea terenurilor agricole către straini să fie stopată în regim de urgență. De asemenea, ei cer o Lege a vânătorii, pentru că actuala blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi, cer Legea pentru produse românești în supermarketuri și crearea de instituții de informare și îndrumare în număr egal cu cele 67 de instituții de control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu