marți, 28 iunie 2016

Noul proprietar al Rafo a preluat oficial pachetul majoritar de acțiuni



  • omul de afaceri moldovean Vitali Cebanu se va ocupa de programul repornirii rafinăriei și de achitarea restanțelor salariale și comerciale 
  •  Rafo nu are datorii istorice la bugetul statului


Omul de afaceri Vitali Cebanu, din Republica Moldova, care împreună cu un grup de afaceriști controlează compania Andres Capital GmbH din Austria, reprezentată de Alexander Cervatov, a preluat oficial pachetul majoritar de acțiuni (96,5%) ale societății Rafo Onești. Noul proprietar și-a reînnoit promisiunea că va reporni rafinăria și că va achita toate restanțele salariale și comerciale ale acesteia, etapizat. Pentru aceasta, Andres Capital a negociat finanțarea operațiunilor cu o bancă din străinătate. „Potrivit experților noștri – a precizat Vitali Cebanu într-o scrisoare adresată liderului Sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, finanțarea Rafo urmează să aibă loc în decursul a zece zile lucrătoare și subliniez că sunt depuse toate eforturile pentru începerea finanțării în termeni cât mai rapizi, dar nicidecum după expirarea acestora.”

Procesul transferului de acțiuni de la fostul proprietar, compania Petrochemical Holding, a durat aproape o lună și jumătate și a început prin preluarea pachetului de acțiuni libere de orice sarcină (46%). Cealaltă parte a pachetului (50,6%) erau acțiuni date de Petrochemical în gaj băncii VTB Capital Londra pentru investiții în Rusia.
Următorii pași pe care îi vor face noii proprietari la Rafo sunt convocarea acționarilor, la începutul lunii august, pentru a analiza anularea hotărârii AGA din februarie 2015 cu privire la valorificarea activelor ca fier vechi, anularea hotărârii AGA din aprilie 2015 cu privire la inițierea procedurii de intrare în faliment, prezentarea primului program de investiții pentru modernizare și repornirea instalațiilor (hidrofinarea unor materii prime și semifabricate, pentru a se obține benzine, motorine și gaze lichefiate -LPG).
Pentru începerea finanțărilor sunt atrase investiții străine ale acționarului majoritar, dar Vitali Cebanu atrage atenția că la transferul unor sume mari există anumite proceduri bancare și alte proceduri/verificări prevăzute de legislația în vigoare a României și a Uniunii Europene.
Conform proiectului reponirii rafinăriei oneștene, depre care am scris deja, Rafo va putea prelucra anual 1,2 milioane de tone de materii prime și semifabricate. „Fără aceste hotărâri – ne-a spus Ion Marian – nicio bancă nu va accepta finanțarea Rafo. Rafinăria are, în acest moment, toate instalațiile viabile, cu excepția instalației de cocsare. Vor fi efectuate, întâi, expertizarea, controlul ISCIR, autorizarea funcționării și constituirea garanțiilor financiare pentru antrepozitul fiscal. Toate acestea vor necesita circa trei-patru luni, dar și costuri ridicate.”
Vitali Cebanu a promis salariaților că se va întâlni cu ei, la Rafo, în termen de zece zile lucrătoare și le-a reamintit că preluarea unei întreprinderi ca Rafo presupune și asumarea unor riscuri.
Ca om de afaceri, Vitali Cebanu a deținut și deține mai multe afaceri legate de sectorul imobiliar, comerț, dar și de energia regenerabilă.

„Din momentul înregistrării pachetului majoritar de acțiuni ale Rafo, mă consider parte din marea echipă a societății, care este formată din toți salariații săi. Mulțumesc întregului colectiv al Rafo pentru acea contribuție pe care o aduce fiecare în pofida problemelor financiare cu care se confruntă întreprinderea și le solicit respectuos să facă diferența dintre noul acționar și promisiunile nerealizate anterior, dar care nu au venit din partea noastră.”
Vitali Cebanu, acționar majoritar al Rafo Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu