vineri, 22 iulie 2016

A apărut „Carta Albă a IMM-urilor din România 2016”





Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat versiunea în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016”, ediția a XIV-a. Raportul are la bază interviuri cu 1.096 de întreprinzători.

Ediția 2016 a Cartei Albe a IMM-urilor cuprinde evaluarea și examinarea aprofundată a situației IMM-urilor din România pentru anul 2016 la nivel național, regional, sectorial și județean, studierea IMM-urilor și a celorlalte întreprinderi din România, cu accent asupra recentelor performanțe, reliefarea esențializată a problematicii IMM-urilor. Fiecare capitol este finalizat cu o selecție de aspecte semnificative și proiectarea în finalul lucrării a unui set de priorități și modalități strategice și tactice în vederea eliminării/diminuării principalelor dificultăți cu care se confruntă sectorul IMM-urilor din România, diminuării impactului amenințărilor contextuale și valorificării la un nivel ridicat a oportunităților economice naționale și internaționale.
Carta arată că 33,58% dintre întreprinderi găsesc evoluția mediului economic din România stânjenitoare dezvoltării, iar 48,27% din IMM-uri o apreciază neutră. Doar 13,78% dintre companii estimează că evoluția mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabilă IMM-urilor, iar birocrația (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%) urmată de corupție (45,16%) și controalele excesive (44,98%) sunt dificultățile cu care se confruntă frecvent IMM-urile. De asemenea, doar 6,72% dintre persoanele investigate consideră că evoluția economică va fi pozitivă. Accesul mai bun pe piețe – cred 45,99% dintre firme - constituie principalul efect pozitiv al aderării României la UE asupra IMM-urilor, dar 81,66% dintre aceste întreprinderi nu intenționează să acceseze fondurile structurale într-o perioadă viitoare. Doar 0,18% dintre întreprinderi au primit aprobarea pentru proiectul depus, iar aproximativ 71,99% dintre IMM-urile investigate își finanțează activitățile economice din surse proprii.
Coordonatorul științific al lucrării, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al CNIPMMR, a precizat că valoarea, actualitatea și utilitatea volumului pot fi sintetizate în prezentarea ultimelor evoluții economico-sociale, așa cum sunt percepute de întreprinzătorii din România în anul 2016, în punctarea principalelor probleme cu care se confruntă IMM-urile în primăvara anului 2016, în caracterizarea esențializată a întreprinzătorilor din România, așa cum se prezintă ei  în perioada post criza economică la nivelul anului 2016, în reliefarea unor caracteristici constructive și funcționale majore de natură managerială, comercială, financiară, inovațională, umană, ale IMM-urilor din România, global și pe anumite tipologii și în punerea la dispoziție a unui set de priorități și modalități strategice și tactice privind relansarea sectorului de IMM-uri.

„Actualul raport de cercetare se rezumă la analiza pe baza intervievării în primăvara anului 2016 a întreprinzătorilor și managerilor din IMM-uri și a renunțat la analizele pe bază de bilanțuri, datorită neobținerii acestora  în timp util de la Ministerul Finanțelor Publice”.
Gina Plantos, președinta Patronatului Județean Bacău al IMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu