vineri, 30 septembrie 2016

Silvicultorii cer Senatului să respingă modificarea Legii contravențiilor silvice



Silvicultorii au protestat și în primăvara acestui an
pentru salvarea pădurilor României

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită Senatului României să respingă Proiectul de Lege elaborat de Guvern privind aprobarea OUG nr. 51/2016  care modifică și completează Legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice (Legea 171/2010). OUG 51 ar urma să intre în vigoare pe 20 octombrie 2016. Aplicarea ordonanței – susuțin silvicultorii - conduce la blocaje importante în economia țării, pe piața lemnului, și la pierderea de locuri de muncă.

„Măsura - spune liderul Sindicatului Silvicultorul Bacău, Silviu Geană, care este și secretarul general al Confederației Consilva - nu corespunde problematicii și realităților din silvicultură și poate fi transformată într-o armă politică împotriva acestui sector. Federația Silva, singura organizație sindicală reprezentativă la nivel acestui sector de activitate din România, și-a adus contribuția încă de la înființare, din anul 1991, la elaborarea proiectelor de acte normative pentru sectorul silvic susținându-și propunerile în Parlament, la Guvern și la ministerului de resort”.
Federația Silva a solicitat Senatului, joi, 29 septembrie, să nu dea curs Proiectului de lege inițiat de Guvern întrucât acesta a elaborat netransparent și abuziv OUG 51, fără dezbatere publică, fără consultarea organizațiilor profesionale și sindicale din sectorul silvic, fără consultarea societății, a specialiștilor practicieni în administrarea pădurilor din România.
Mai mult – spun sindicaliștii -, ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 726/20.09.2016 ca act normativ aprobat în ședința de Guvern din 14 septembrie 2016, deși din informațiile de pe pagina oficială a Guvernului României reiese fără tăgadă că nu s-a regăsit pe ordinea de zi a acelei ședințe. Actul normativ nu se regăsește nici pe lista documentelor aprobate în ședința din 14 septembrie 2016, conform comunicatului de pe pagina oficială a Guvernului.
„Aplicarea Ordonanței de Urgență - a mai spus Silviu Geană - va duce la nemulțumiri și convulsii sociale. Considerăm că acest act normativ nu este ancorat în realitățile sectorului forestier, iar mare parte din sancțiunile contravenționale sunt îndreptate împotriva administratorului și personalului silvic și ating cuantumuri exagerate, de zeci de mii de lei, pentru fapte care pot fi oricând interpretate abuziv”.
Sindicatul susține că aplicarea OUG 51 va duce la îngreunarea sau chiar blocarea, în anumite situații, a aprovizionării populației rurale cu lemnul necesar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece care va urma.

„Dat fiind subiectivismul cu care pot fi interpretate și aplicate anumite prevederi din OUG nr. 51/2016, aceasta poate fi transformată într-un instrument de aservire a personalului silvic autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.”
Silviu Geană, lider sindical

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu