luni, 26 septembrie 2016

„Toamna colecțiilor” și-a închis porțile

  • ediția din acest an a fost vizitată și de guvernatorul Lions Clubs România, Daniela Holzheimer
Standurile de cartofilie și numismatică au fost
între cele mai vizitate

La finalul săptămânii trecute s-a închis, în Bacău, ediția a XV-a a manifestării anuale „Toamna colecțiilor”. Evenimentul, care a avut loc timp de două zile la Complexul muzeal „Iulian Antonescu”, a fost organizat de Asociația Filatelică „Grigore Pascu” și de Clubul „Colecționarii” din Bacău și a reunit în standuri colecționari din toată țara, cu exponate din filatelie, cartofilie și numismatică, dar și cu antichități de tot felul.

„Au venit, la această ediție – ne-a decalarat Dan Chiriță, președintele Asociației Grigore Pascu – circa 50 de filateliști și maximafiliști, numismați și colecționari de obiecte de artă din mai multe orașe și zone importante ale țării (București, Constanța, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Târgu Mureș etc.)”. Colecționarii au prezentat serii filatelice de timbre emise în România, dar și în străinătate, de la primele mărci poștale până la cele din acest an. Au fost expuse și colecții de ziare vechi, primele fiind din 1914, monede românești și străine și obiecte de artă vechi (icoane, tablouri, ceasornice), cărți poștale vechi (din Suceava, Bacău, București, Slănic Moldova).
O atracție deosebită au constituit-o colecțiile de monede. Pericle Sava este unul dintre cei mai importanți numismați băcăuani. „Am expus monede world wide (din întreaga lume), care au ieșit din circulație sau care încă mai sunt în circulație – a spus colecționarul. Dar am adus și piese care pot interesa cunoscătorii mai rafinați. Evident, aici am adus numai ce este pentru vânzare sau schimb, dar colecția propriu-zisă o am la păstrare, cu piese foarte vechi și valoroase. Cea mai veche monedă pe care o am a fost bătută în secolul al patrulea dinainte de Hristos, din monedele care au circulat în Histria, Tomis sau Callatis, în coloniile de la Pontus Euxinus”.
Colecționarii s-au declarat deranjați de prezența, la asemenea manifestări, și a reprezentanților instituțiilor statului care supraveghează circulația obiectelor de patrimoniu național.
Guvernatorul Daniela Holzheimer s-a interesat de exponatul
filatelic dedicat centenarului Lions Clubs International
Ediția din acest an a Toamnei Colecțiilor a fost vizitată și de guvernatorul în exercițiu al Districtului 124 România al Lions Clubs Internațional, Daniel Holzheimer. Unul dintre exponatele care i-au atras atenția este cel pregătit, de mai multă vreme, de filatelistul băcăuan Ioan Catană, past-president al Lions Club „Sf. Gheorghe” Bacău, pentru a marca și în acest fel centenarul din 2017 al Lions Clubs International. Exponatul prezintă istoria organizației internaționale reflectată în interesante emisiuni filatelice și de cartofilie din toată lumea.

„Reprezentanții organelor statului consideră că noi aducem la târguri obiecte de patrimoniu, care au alt regim juridic. Dar, o monedă cu valarea de zece euro nu cred că ar face parte din patrimoniu. Valoarea unei piese numismatice nu este dată de valoarea metalului din care este făcută, ci mai ales de vechimea ei, de gradul de uzură, de semnificația ei. Astfel, un bronz poate fi mai valoros decât aurul. Pericolul în asemenea situații este că piesele aduse ca exponate pot fi confiscate sau, cum le spun eu, reținute. În acest fel, ce să aducem la târgul colecționarilor? Numai kitsch-uri, gablonțuri etc.? Și nu mai vorbim de antichități”.
Pericle Sava, numismat din Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu