luni, 22 mai 2017

Au fost inaugurate primele biblioteci francofone școlare din județul Bacău




Oaspeții francezi și gazdele lor
la Școala Domnița Maria
Clubul Lions Moldova Bacău a inaugurat oficial, luni, 22 mai, prima Bibliotecă francofonă din județul Bacău deschisă la Școala gimnazială „Domnița Maria” cu sprijinul unor membri Lions din Franța, Marc și Martine Melguen, fondatorii asociației BMF (Bibliotheque Mediatique Francophone). Evenimentul a avut loc în prezența familiei Melguen, care a venit în Bacău împreună cu fiica lor Meloddy. Marți, 23 mai, vor fi inaugurate alte trei astfel de biblioteci, la școlile gimnaziale „George Bacovia” și „Constantin Platon”, din Bacău, și în Lipova la Școala gimnazială „Mihai Eminescu”.

Oaspeții francezi au fost întâmpinați la Școala „Domnița Maria” de Elena Hărătău, director adjunct al școlii, și de profesorul de limba franceză George Sofia, dar au venit aici conduși de viceguvernatorul Districtului 125 România al Lions Clubs International, Ion Antonio Tache, viitorul guvernator al Districtului în anul lionistic 2017 – 2018, de președintele în exercițiu al Lions Club Moldova, avocatul Gabriel Crîșmaru, de past-guvernatorul Ionel Lupu și de past-president-ul clubului băcăuan, Ioan Mocanu.
Ei au vizitat biblioteca, unde s-au întreținut cu gazdele lor, dar și Laboratorul de limba franceză al școlii, precum și o veritabilă expoziție de etnografie în curs de organizare în această instituție de învățământ.
„În Franța – ne-a declarat Gabriel Crâșmaru - lionismul are o colaborare cu asociația BMF, al cărei scop este promovarea limbii franceze mai ales în țările francofone. Prietenii noștri din Franța au donat, anul trecut, mai multe cărți în limba franceză Districtului 124 România al Lions Clubs International, care la rândul său le-a donat cluburilor Lions din țară. Lions Club Bacău Moldova a organizat, astfel, patru biblioteci francofone în județ. Pe ansamblu, în România cred că au fost aduse circa 1.500 de cărți în limba franceză, în 40 de biblioteci francofone inaugurate de BMF. Cărțile sunt pentru elevii de la o vârstă medie până la vârsta majoratului. Fiecare bibliotecă francofonă poartă și câte un  nume, al unui autor român care a promovat francofonia sau al unui autor francez consacrat. Biblioteca de la Școala Domnița Maria se numește, astfel, «Contesse de Ségur»”.
Seara de luni a fost dedicată de Lions Club Molodova unei ședințe pentru schimbul de fanioane între această organizație și clubul Lions din care fac parte oaspeții francezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu