duminică, 11 iunie 2017

Bacăul a fost, două zile, capitala arhitecturii regionale



A treia ediția a Forumului zonal de arhitectură și urbanism MOLDOVA REPER 2030, reuniune organizată de Filiala Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR), timp de trei zile, și la care au participat profesioniști din domeniu din România, Ucraina și Republica Moldova s-a închis duminică, 11 iunie, cu abordarea ultimei acțiuni din program, „Orașul văzut de aproape”. În acest an a fost vizitat orașul Roman. La manifestări au mai fost prezenți urbaniști, universitari și alți invitați, dar și reprezentanți ai unor ai autorităților locale și ai unor organizații interesate. În prima zi, cu arhitecții s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, și primarul Cosmin Necula, precum și președintele Camerei de Comerț și Industrie, Doru Simovici.

Tematica – au spus, la deschiderea evenimentului, organizatorii – a fost o extensie a temelor generale cuprinse în „Declarația de la Bacău” semnată la prima ediție a Forumului, în 2015, de cei doi președinți ai organizațiilor de profesioniști din România și Republica Moldova.
Forumul a fost deschis de președintele Filialei Bacău-Neamț a OAR, Liliana Bârgu, iar lucrările au fost salutate de Sorin Brașoveanu și Cosmin Necula, care au vorbit și despre strategiile de dezvoltare arhitecturală în cadrul primei teme de dezbatere, „Cooperare teritorială – infrastructură regională”.
„Am apreciat modul profesionist în care s-au făcut prezentările în cadrul Forumului – a spus Sorin Brașoveanu – și îmbinarea între cele două generații de arhitecți care au vorbit. Noi ne dorim deja să apară cât mai repede o strategie de conectivitate între zonele urbane funcționale ale județului. Dar sunt multe date, multe informații de cuprins, precum și nevoia reală a fiecărei comunități, și trebuie să avem în fiecare domeniu o abordare integrată. De aceea, suntem deschiși la toate sugestiile care ni se fac”. Președintele Consiliului Județean a amintit, însă, lucrările și proiectele pentru obiectivele de interes general derulate în prezent, în special cele pentru reabilitarea și modernizarea de drumuri naționale și județene, pentru finalizarea modernizării Aeroportului Bacău etc. Arhitecții nu au pierdut, însă, ocazia de a întreba și de perspectiva realizării unei autostrăzi Bacău – Brașov. Sorin Brașoveanu a dat, însă, câteva informații noi despre soarta șoselei de centură a Bacăului și a exprimat speranța ca până în luna februarie să fie găsit și pus la lucru constructorul ei.
Primarul Cosmin Necula, mai tranșant, a precizat că pentru autostradă nu ne pierdem interesul și elanul, trebuie doar găsit cine să aprobe ideile băcăuanilor. Un prag important de trecut este chiar legislația din domeniu, vizavi de licitații, în care regulamentele europene au greutatea lor.
Forumul a mai dezbătut studiul de caz cu tema „Dezvoltarea urbană”, pregătit de arhitecți din Ucraina, Republica Moldova și România, dar și temele „Discontinuitate – continuitate spațială” și „Capacitatea operațională a organizațiilor profesionale”.
Pe timpul Forumului au putut fi văzute expoziția MORE 2017 și expoziția „Valori arhitecturale în învățământul preuniversitar”, cu lucrări ale elevilor Colegiului Național de Artă „George Apostu”, iar sâmbătă seara, la Centrul de Cultură „George Apostu” a avut loc un reușit și original spectacol de muzică, poezie și grafică intitulat „Domnul A”, care a omagiat noblețea și importanța profesiei de arhitect, susținut și regizat de Val Mănescu, acompaniat subtil și sensibil de muzica chitaristului Vali Răcilă și a pianistului Florin Bejan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu