marți, 13 iunie 2017

Întreprinzătorii privați susțin înființarea agențiilor pentru IMM-uri



  • Ministerul pentru Mediul de Afaceri propune nouă agenții, dar întreprinzătorii privați reclamă că nu au fost consultați

Membrii CNIPMMR la Forumul IMM de anul trecut
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) privind înființarea, organizarea și funcționarea a nouă „Agenții pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM), atragere de investiții și promovare a exportului”. Proiectul – ne-a informat președinta Patronatului Județean Bacău al IMM, Gina Plantos – a fost analizat și de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care a apreciat oportunitatea acestuia, dar membrii săi și-au manifestat și nemulțumiri. În primul rând, nu a fost dezbătut în Consiliul Consultativ pentru IMM-uri, ci numai cu salariații celor opt Oficii teritoriale pentru pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație, care vor fi înlocuite de agenții. A noua agenție va fi dedicată zonei Bucureşti-Ilfov.

Gina Plantos
Deşi intenţia este de a se crea o structură care pe lângă implementarea programelor destinate IMM-urilor să promoveze investiţiile la nivel regional şi exporturile, principalele motive pentru care se înfiinţează agențiile pentru IMM sunt reprezentate de aplicarea programului „Romania StartUp Nation” şi rezolvarea problemelor salariale ale personalui angajat din oficiile teritoriale.
Întreprinzătorii cred că înfiinţarea va rezolva o parte din problemele referitoare la creşterea capacităţii administrative prin creşterea numărului personalului angajat, de la 10-13 în prezent la maxim 26 de persoane pentru fiecare agenţie, cocncomitent cu o creştere a salariilor (în acest moment se află la promulgarea Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, prin care se prevede în mod expres că, începând cu luna iunie 2017, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie). De asemenea, a fost apreciată înfiinţarea unei agenţii doar pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, care nu va mai fi în subordinea agenţiei din Ploieşti, precum și creşterea capacității tehnice de implementre a programelor pentru IMM-uri odată cu noile agenții.

Ce a sesizat CNIPMMR

CNIPMMR a mai făcut observația că nu rezultă, din proiectul OUG, modalitatea în care aceste noi agenţii se vor implica în atregerea de investiţii şi promovare a exportului din regiunile pe care le reprezintă și nu se prevede nicio modalitate de implicare a reprezentanţilor mediului de afaceri în activitatea de atregere de investiţii şi de promovarea a exporturilor. „Este necesar să fie stabilite ţinte clare de atins de funcţionarii cu atribuţii în domeniul atregerii de investiţii şi promovare a exporturilor” – au mai arătat membrii CNIPMMR. Ei cred că dezvoltarea parteneriatelor public-private cu organizaţiile întreprinzătorilor în derualrea activităţii noilor agenţii trebuie să fie o prioritate și că trebuie stabilită relaţia pe care agenţiile teritoriale o vor avea cu agențiile pentru dezvoltare regională (acestea din urmă având în componenţa lor birouri de atragere a investiţiilor) şi cu reprezentanţii consiliilor judeţene care participă direct la activitatea de promovare regională.

De asemenea, s-au constatat o serie de necorelării între expunerea de motive şi textul proiectului de OUG:

  • prevede la art. 12 alin. (1) că „Personalul fiecărei agenții este format din funcționari publici și personal contractual”, în schimb în nota de fundamentare se dispune că „personalul va fi alcătuit din funcționari publici, prin transformarea posturilor de natură contractuală în funcții publice”; 
  • în alin. 2 al art. 12 din OUG se prevede că „Numărul maxim de posturi aprobat pentru fiecare agenție este de 26 de posturi finanțate integral de la bugetul de stat”  iar în nota de fundamentare se menţionează „stabilirea numărului de posturi din cadrul agențiilor la minimum 26 posturi pentru fiecare agenție”; 
  • nu se realizează corelarea cu dispoziţiile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care prevăd înfiinţarea oficiilor teritoriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii şi cooperaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu