marți, 15 august 2017

Comercianții români de vinuri încep să râvnească la blazonul OEVE



  • interviu cu Eques Ornatus Marius Farmazon, Proconsul I, Senator RO al Consulatului România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului

Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae - OEVE) a acordat prima certificare de calitate unui magazin din țara noastră care comercializează vinuri. Acesta este magazinul Selgros din Bacău, iar proiectul prin care sunt acordate certificările se numește „Wine Quality Certified by OEVE”. Pentru a obține un astfel de blazon, în țară sunt deja multe solicitări – ne-a declarat Marius Farmazon, proconsul I al Consulatului România al OEVE.

Seria certificării calității locațiilor care oferă clienților diverse sortimente de vin a fost deschisă în Bacău, domnule proconsul. Cum se ajunge la o astfel de recunoaștere?

A fost primul certificat pe care l-am acordat. Un certificat care atestă calitatea ofertei de vinuri, dar noi nu ne arogăm dreptul de a clasifica vinurile în funcție de calitatea lor, nu facem degustări oficiale, nu ne suprapunem peste organizațiile de profil care organizează concursuri de vin și alte manifestări specifice. Noi atestăm oferta de vinuri în integralitatea ei, la care urmărim criterii de selecție a vinurilor, de diversitate și de calitate a lor, dar și modul în care sunt păstrate în depozit ori cum sunt prezentate la raft. Avem 15 astfel de criterii tehnice foarte bine stabilite, iar pentru fiecare criteriu sunt acordate zece puncte. Se poate ajunge astfel la maxim 150 de puncte. Sub 100 de puncte nu acordăm clasificarea, între 100 și 120 de puncte acordăm clasificarea de „trei pahare”, între 120 – 140 de puncte „patru pahare”, iar pentru 140 – 150 de puncte „cinci pahare” – echivalentul clasificării cu stele în industria hotelieră. Clasificarea de cinci pahare este foarte rară, dar noi sperăm ca locațiile care obțin trei sau patru pahare să îmbunătățească oferta, pentru un punctaj superior în viitor.

E o tradiție a OEVE clasificarea de acest gen? Se procedează astfel și în alte țări?

Da, se întâmplă și în alte țări. Ordinul European al Cavalerilor Vinului este o organizație puternică, prezentă în 28 de țări și are peste 5.000 de membri. Dar, ce e mai important de spus este că nu suntem o organizație profesională, nu suntem implicați direct în industria vitivinicolă și considerăm că astfel avem gradul de obiectivitate necesar să facem evaluări juste, bazate exclusiv pe criterii de competență.

Marius Farmazon și Irina Stănciuc, District Manager
la Selgros Cash & Carry
De ce în Bacău prima certificare a unui magazin și de ce la Selgros?

Noi am participat și la prima adiție a Festivalului Vinului de la Selgros Bacău, de anul trecut. Însă pregătim proiectul de acordare de certificări de doi ani. L-am definitivat tehnic acum circa o lună, prin comisia noastră oenologică, sub conducerea domnului Sergiu Nedelea, iar Selgros Bacău a fost prima locație care a solicitat certificarea. Vor urma, în perioada următoare, și alte certificări. Practic, noi putem certifica orice comerciant de vinuri – raion de vinuri dintr-un supermarket, restaurant, wine bar sau oenotecă sau orice comerciant care dorește certificarea calității ofertei. Deja avem multe solicitări. Ne dorim sprijinul locațiilor, în sprijinul clienților acestora, a consumatorilor, care atunci când vor vedea expusă placa de certificare să aibă garanția unei oferte de calitate, să știe că locația este monitorizată permanent de o organizație ca a noastră.

Certificatul e transmisibil sau acordat numai pentru o perioadă de timp?

Periodic facem reevaluări, să vedem dacă locația și-a păstrat nivelul de calitate pentru care a fost certificată sau, la solicitarea acesteia, dacă și-a îmbunătățit oferta. Certificatul este oferit pe o perioadă nedeterminată, iar placa de certificare rămâne la locul ei atâta vreme cât locația îndeplinește criteriile în baza cărora a fost acordată aceasta. Avem dreptul să retragem certificarea numai dacă nu mai sunt îndeplinite criteriile în baza cărora a fost acordată.

Apropo de vinuri și de calitatea lor, dar și de gusturi. Dumneavostră ce vinuri preferați?

Depinde de anotimp, de împrejurare, de cine te servește și depinde cu cine bei un vin. Vara, prefer vinurile albe, ușoare, tinere. Dar, la carne roșie, de exemplu, merge un vin pe măsură, adică tot roșu, mai corpolent. În general prefer vinurile seci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu