miercuri, 6 decembrie 2017

Șapte salariați ai primăriei din Slănic Moldova vor fi concediați


  • unitatea administrativ teritorială (UAT) nu mai poate plăti salariile lor în noile condiții legislative

Primăria Slănic Moldova
Primăria orașului Slănic Moldova a notificat instituțiile statului cu privire la reorganizarea organigramei pe care o are, în urma măsurilor legislative luate de Guvern în acest an, cu aplicare de începutul anului viitor. Practic – ne-a informat primarul Gheorghe Baciu -, șapte dintre salariați vor fi concediați, pentru a echilibra costurile cu forța de muncă. Vor fi vacantate toate cele trei posturi de polițiști locali, un post la Casa de Cultură, un port al unui consilier al primarului, altul al unui șef de birou și unul al unui consilier superior.

Măsura se va aplica efectiv în funcție de data la care Primăria va primi avizarea ei. „Noi – a precizat Gheorghe Baciu -  avem 62 de posturi în organigramă, până acum ocupate 43, iar de acum ocupate vor fi 34. Din 34 de angajați, 10 se ocupă de alte activități (cinci la Pompieri, trei la evidența populației, unul la Casa de Cultură și unul la Bibliotecă). Mai rămân 24 de oameni cu tot cu conducerea primăriei, al căror volum de muncă va crește prin plecarea celorlalți. O bună parte dintre problemele de care trebuie să ne ocupăm sunt create de stațiunea Slănic Moldova, pentru crearea de condiții pentru turiști și vizitatori.
ANAF ne-a anunțat deja că la anul vom primi mai puțin cu aproximativ 600.000 de lei față de acest an”.
Primarul orașului ne-a explicat că face aceste concedieri pentru ca măcar salariile celor care rămân pe posturi să rămână la același nivel. „Dacă doar reduceam salariile tuturor – a precizat Gheorghe Baciu - riscam să rămânem fără oameni, iar la Slănic nu găsești oameni ca în localitățile mai mari și mai «dotate» cu plătitori de impozite și taxe, precum Oneștiul, Târgu Ocna, Moinești sau Comănești, unde sunt și câteva întreprinderi cu mii sau sute de salariați. Deja avem angajați din Onești sau Comănești, dar sunt navetiști și nu e ușor”.
UAT Slănic Moldova a luat de la Prefectură at numărul de posturi din organigramă. Dar legislația acum nu prea mai corespunde cu realitatea – a opinat primarul din Slănic: „Probabil acum, după noile măsuri legislative luate, se va umbla și la acordul dintre Legea funcționarului public și Legea salarizării. Funcționarul public este protejat acum de lege, dar obligația ordonatorului principal de credite este să dea salarii conform cu posibilitățile UAT”.

„Așteptăm un ajutor de la Consiliul Județean, de care depinde, de fapt, foarte mult dezvoltarea Slănicului Moldovei, în sensul în care echilibrarea bugetelor, distribuirea sumelor, dacă nu țin cont de specificul acestei stațiuni, ea nu va avea perspectivă de dezvoltare. În orașul Slănic sunt doar 328 de angajați (la o populație de 5.132 de locuitori la 1 iulie 2017, după domiciliul acestora), iar cotele defalcate din impozitele pe venituri, pe TVA, pe profit sunt foarte mici față de necesarul localității.
În acest an noi am făcut o monitorizare atentă a posibilităților locale, am analizat toate costurile și veniturile, iar concluzia este că nu avem de unde să ne autofinanțăm”.
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu