joi, 18 ianuarie 2018

Amenzi de 30.000 de lei date de Garda de Mediu în Bacău



  • suma corespunde controalelor făcute în ultimul trimestru al anului trecut

Depozitele pentru deșeuri au fost primele în atenția
comisarilor Gărzii de Mediu
Comisariatul Judeţean Bacău al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a aplicat, în urma celor 409 inspecții efectuate în trimestrul al patrulea al anului trecut, opt sancţiuni în valoare totală de 30.000 de lei. Cea mai mare sancţiune - spune comisarul șef Ionuț Diaconu - a fost în valoare de 15.000 de lei.

În urma controalelor s-a constatat funcționarea fără respectarea prevederilor autorizate de mediu, nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor impuse în actele de control, neasigurarea condițiilor pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor menajere periculoase, dar și pentru abandonarea deșeurilor în afara spațiilor de depozitare.
Sesizările adresate Comisariatului au vizat disconfortul generat de creșterea păsărilor și animalelor, depozitarea și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor animaliere și menajere valorificabile, arderea deșeurilor și vegetației, deversarea apelor uzate etc.
Controalele tematice ale comisarilor au vizat verificarea săptămânală a stadiului de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri periculoase și nepericuloase, verificarea agenților economici cu activitate de exploatare forestieră, verificarea stării de salubritate a localităților, a căilor de comunicație și a modului de gestionare a ariilor naturale protejate. De asemenea, au fost verificați agenți economici care utilizează substanțe chimice intrate sub incidența Regulamentului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea unor astfel de substanțe (REACH), agenți economici care generează, colectează, transportă și elimină deșeuri medicale, care extrag pietriș și nisip sau care produc sau distribuie baterii și acumulatori auto.

„Pe lângă inspecțiile planificate realizate conform Planului anual de inspecții, controalele neplanificate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, verificarea aspectelor solicitate prin controalele tematice dispuse de Comisariatul General și verificarea respectării măsurilor din actele de reglementare și din controalele cu alte autorități”.
Ionuț Diaconu, comisar șef al Comisaritului Județean al GNM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu