miercuri, 28 martie 2018

La Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara, inima românismului a bătut și la Onești


În foto: participanții la proiectul dedicat
Centenarului Unirii Basarabiei cu România

Situat geografic exact în centrul României Mari, municipiul Onești a fost timp de două zile, 26 și 27 martie, locul în care la Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara a bătut inima românismului. Mai exact, la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, dar și la Biblioteca „Radu Rosetti” și la obiective culturale și istorice din Oituz, Borzești și Bogdana (comuna Ștefan cel Mare).

Aici a fost derulat Proiectul „Centenarul Marii Uniri. Români au fost, români sunt încă”, patronat de Primăria Municipiului Onești, la care au participat oficialități, profesori și elevi din România, Republica Moldova și Bucovina.
Luni, 26 martie 2018, la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” s-a derulat prima parte a proiectului. „În prezența primarului Nicolae Gnatiuc – ne-a informat prof. dr. Emilia Boghiu, unul dintre coordonatori -, a avut loc un simpozion care a abordat problema sensibilă a unității de neam și a demnității naționale. Elevii de la Chișinău și de la Onești au demonstrat în fața adulților, printr-un înalt nivel științific și prin talent, după caz, că în adâncul ființei lor este deja imprimată o convingere: mândri că suntem români, dar conștienți că trebuie să luptăm pentru demnitatea noastră”.
Înaintea simpozionului de la Biblioteca „Rosetti”, marți, 27 martie, elevii cantemireni și delegații de la Chișinău au participat la plantarea de stejari în parcul municipal, acțiune desfășurată sub egida primăriei, pentru ca dragostea de frate să crească și să înflorească odată cu stejarii.
Din delegația de la Chișinău au făcut parte profesorii Corneliu Solomon, director al Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Ala Bârlădeanu (Liceului Teoretic „Ion Creangă”), Vitali Cobzac, director adjunct al Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”, și Eugenia Ghitu (Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”).
De la Colegiul „Cantemir” acțiunea a fost coordonată de directoarea Aliana Ifrim și de profesorii Dana Sticlaru, director adjunct, dr. Bogdan Romandaș și dr. Emilia Boghiu.
Un partener important în proiect a fost Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”, care prin activitățile coordonate de prof. Otilia Bârgăoanu, directoarea școlii, și prin prestația corului pregătit de prof. Aristică Vaida au adus un plus de veselie și un conținut de înalt nivel programului artistic din proiect. Și contribuția lor este o garanție că Unirea fraților români nu se va opri aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu