marți, 3 aprilie 2018

Brânza maturată din Mureș recomandată de Prințul Charles a ajuns în Bacău



Varga Istvan în Manufactura de Brânză
Nouă sortimente de brânză maturată, produse natural și în condiții care în acest an vor fi certificate ecologic, au ajuns și în Bacău. Le aduce de la „Manufactura de Brânză” din Cund (Mureș) un distribuitor privat băcăuan, Dan Marius Verman. Pot fi găsite, deocamdată, doar în unele restaurante. Produsele sunt, însă, recomandate și de fundația din România a Prințului Charles al Marii Britanii și sunt făcute după rețete văzute și lucrate în Elveția.

„Am luat conjunctural legătura cu producătorul din Cund, care este Varga Istvan – ne-a declarat Dan Verman. Este un tânăr întreprinzător care s-a specializat, adică a făcut «școala» pe maturarea brânzeturilor în Elveția. Are mai multe sortimente de brânză maturată, de la cea naturală, până la cea condimentată. Eu aduc aceste produse și în Bacău, iar în numai două săptămâni am avut comenzi nesperat de bune. Produsele vor apărea și în comerț, dar deocamdată sunt găsite în restaurante”.
Dan Marius Verman
Localitatea Cund este locul unde laptele vacilor Bălțata Românească se transformă în brânzeturi maturate trimise în toată țara doar prin curier. Manufactura de acolo prelucrează laptele din ferma proprie, produs pentru gust, nu pentru cantitate. Primăvara și vara văcuțele sunt în libertate, pe pășune, și produc lapte doar din ierburi și mirodenii. Iarna primesc furaje naturale tot din fermă: fân, lucernă, sfeclă furajeră și obroc. „Calitatea brânzei – spun crescătorii animalelor - este direct proporțională cu furajarea văcuțelor, cu igiena în timpul mulsului și calitatea laptelui, dar și cu pasiunea cu care producem și îngrijim brânzeturile maturate”.
Varga Istvan
Istvan Varga (36 de ani) a renunţat la meseria de pedagog şi a început pro­duc­ţia de brân­ză maturată el­veţiană al­pi­nă. Are 20 de vaci de lapte şi 50 ha de teren agricol. Maturarea brânzeturilor se face în pivnița atelierului construit doar cu acest scop – fabricarea și maturarea brânzei tari. Pivnița necesită condiții optime de temperatură și umiditate pentru procesul de maturare, dar este nevoie de intervenția zilnică a brânzarului, pentru întoarcerea și spălarea roților de brânză. Sortimentele sunt fie de brînză natur, fie de brânză în vin roșu, cu nuci, în conifere, cu piper, cu chilli și ciocolată, cu busuioc, cu chimen, cu leurdă etc.
Dan Marius Verman este distribuitor de produse alimentare de circa 15 ani în Bacău. Unul dintre produsele aduse de el este și berea artizanală nefiltrată și nepasteurizată, care poate fi găsită, de asemenea, numai în câteva locații din rețeaua de retail, dar va intra și în rețeaua horeca.

Brânză maturată cu chilli și ciocolată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu